Na hlavný obsah

Občianske združenie Pro Naturo spísalo petíciu proti rozšíreniu cementárne

Domnievajú sa, že to zhorší kvalitu životného prostredia.

Cementáreň v Turni nad Bodvou chcú modernizovať a zvýšiť objem spaľovaného odpadu. Obyvatelia sú však nespokojní. Podľa nich to výrazne zhorší kvalitu životného prostredia.

Občianske združenie Pro Naturo spísalo petíciu proti zvyšovaniu množstva spoluspaľovaných odpadov v cementárni. Tvrdia, že cementáreň už teraz výrazne znižuje kvalitu života v regióne.

„Nechceme, aby sa linka, ktorá by mala ten odpad spracovať, zriadila. Ďalšia vec, aby sa prehodnotilo zdravie obyvateľstva v obciach, ktorých sa to dotýka. Aby sa urobila nejaká štatistika chorobnosti. Aby sa tie reálne emisné a imisné merania robili dôsledne a častejšie,“ hovorí členka petičného výboru Helena Mackovjaková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa cementární nebude mať plánovaná modernizácia vplyv na kvalitu ovzdušia.

„Akékoľvek obavy obyvateľov z okolia prevádzky sú neopodstatnené. Technológia, ktorú plánujeme použiť, spĺňa najvyššie štandardy a ponúka najlepšie dostupné parametre na trhu,“ avizuje cementáreň Turňa nad Bodvou v písomnom stanovisku.

Po novom by sa malo spaľovať vyše 300 ton odpadu denne. Počas dvoch týždňov sa pod petíciu podpísalo asi 1 000 obyvateľov okolitých obcí.

„Verejnosť môže k navrhovanej činnosti naďalej podávať pripomienky. Ministerstvo životného prostredia následne určí odborne spôsobilú osobu na vypracovanie posudku, ktorý bude hlavným podkladom na vypracovanie záverečného stanoviska,“ vysvetľuje v písomnom stanovisku ministerstvo životného prostredia.

Envirorezort by mal o schválení tohto projektu definitívne rozhodnúť začiatkom budúceho roka

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny