Na hlavný obsah

Valné zhromaždenie OSN odsúdilo nelegálnu anexiu ukrajinských regiónov

Rezolúcia žiada, aby Moskva svoje rozhodnutie zmenila.

Valné zhromaždenie OSN odsúdilo nelegálnu anexiu ukrajinských regiónov
Na snímke sídlo OSN. Foto: TASR/OSN

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) odsúdilo v stredu (12. 10.) drvivou väčšinou ruský „pokus o nelegálnu anexiu“ štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov.

A tiež vyzvalo všetky krajiny sveta, aby tento krok neuznali.Informovali o tom správy agentúr AFP a Reuters.

Za rezolúciu, ktorá taktiež potvrdzuje suverenitu, nezávislosť, jednotu a teritoriálnu celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc, hlasovali tri štvrtiny zo 193 členov VZ OSN. Teda 143 krajín.

Proti hlasovalo päť krajín – Rusko, Sýria, Bielorusko, Severná Kórea a Nikaragua. Tridsaťpäť krajín vrátane Číny, Indie a Pakistanu sa hlasovania zdržalo.

„Je to úžasné,“ reagoval na výsledky hlasovania ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia. Ten stál po boku americkej veľvyslankyne pri OSN Linde Thomasovej Greenfieldovej. Tá uviedla, že hlasovanie ukazuje, že Rusko nemôže zastrašiť svet.

„Dnes Rusko napadlo Ukrajinu, no zajtra môže byť narušené územie akejkoľvek inej krajiny,“ uviedla Thomasová Greenfieldová. Dodala „svet nebude tolerovať násilné zabratie susedného územia“.

Výzva na neuznanie akýchkoľvek zmien hraníc

Rezolúcia ďalej vyzýva všetky agentúry OSN a medzinárodné agentúry, aby neuznali akékoľvek zmeny hraníc, ktoré ohlási Rusko. Žiada od Moskvy, aby svoje rozhodnutie ohľadom anexie zmenila.

Rezolúcia nie je záväzná. No poskytuje možnosť vytvoriť si predstavu o prístupe medzinárodného spoločenstva k Rusku a jeho prebiehajúcej vojenskej invázii na Ukrajinu, analyzuje DPA.

Biden: Svet ukázal Rusku, že nemôže vymazať Ukrajinu z máp

Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že OSN vyslala Rusku jasnú správu, keď Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) hlasovalo za odsúdenie ruskej anexie štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov. Informuje o tom agentúra AFP a Bidenovo vyhlásenie zverejnené na oficiálnej webovej stránke Bieleho domu.

„Národy zo všetkých regiónov, mále i veľké, ktoré reprezentujú širokú škálu ideológií a vlád, hlasovali za obranu Charty OSN a aby odsúdili ruský nelegálny pokus o anexiu ukrajinského územia silou,“ uviedol Biden vo vyhlásení. Podľa šéfa Bieleho domu poslal takto svet Rusku jasnú správu, že „nemôže vymazať z máp suverénny štát“.          

„Ukrajina je oprávnená mať rovnaké práva ako každá iná zvrchovaná krajina. Musí byť schopná si vybrať svoju vlastnú budúcnosť a jej ľudu musí byť umožnené žiť v mieri vnútri jej medzinárodne uznaných hraníc,“ pokračoval Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet