Na hlavný obsah

Vedci prvýkrát objavili mikroplasty v materskom mlieku

Je podľa nich potrebný ďalší výskum.

Vedci prvýkrát objavili mikroplasty v materskom mlieku
Ilustračná snímka dieťaťa s dojčenskou fľašou. Foto: Unsplash

Vedci po prvýkrát zistili prítomnosť mikroplastov v materskom mlieku, informoval denník The Guardian s odvolaním sa na novú štúdiu. Jej autori boli veľmi znepokojení možnými účinkami na zdravie novorodencov.

Dojčatá sú obzvlášť citlivé na chemické znečisťujúce látky a je potrebný ďalší výskum. Podľa autorov výskumu však dojčenie zostáva zďaleka najlepším spôsobom výživy malých detí.

Vedci odobrali vzorky materského mlieka 34 zdravým matkám týždeň po pôrode v talianskom Ríme. V 75 percentách z nich našli mikroplasty. Zistenia považujú za znepokojujúce, aj keď nepoznajú presný vplyv mikroplastov na človeka. V laboratóriu sa však už preukázalo, že môžu poškodiť ľudské bunky.

Odborníci už zistili mikroplasty v placentách tehotných žien, v ľudskej krvi a v pľúcach. Tieto drobné častice, ktoré pochádzajú z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov, sa našli na celej planéte – od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány. Podľa mnohých štúdií ich ľudia konzumujú v potravinách a vode a tiež ich vdychujú.

Vedci zistili, že matky konzumujú potraviny a nápoje v plastových obaloch, jedia morské plody a používajú výrobky osobnej hygieny obsahujúce plasty. Nezistili však žiadnu súvislosť s prítomnosťou mikroplastov v ich materskom mlieku.

Taliansky tím identifikoval mikroplasty aj v ľudských placentách v roku 2020. „Dôkazy o výskyte mikroplastov v materskom mlieku tak zvyšujú naše veľké obavy o mimoriadne zraniteľnú populáciu dojčiat,“ uviedla doktorka Valentina Notarstefanová z Polytechnickej univerzity v Ancone v strednom Taliansku.

Notarstephanová uviedla, že tehotné ženy by sa mohli pokúsiť vyhýbať „potravinám a nápojom baleným v plastoch, kozmetike a zubným pastám obsahujúcim mikroplasty a oblečeniu zo syntetických tkanín“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet