Na hlavný obsah

Veľvyslanci EÚ schválili výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov

S návrhom prišiel Borell.

Veľvyslanci EÚ schválili výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov
Na snimke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR

Veľvyslanci pri EÚ jednomyseľne odsúhlasili vojenskú výcvikovú misiu pre približne 15 000 vojakov ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na viaceré diplomatické zdroje.

S návrhom novej iniciatívy na výcvik ukrajinských vojakov prišiel ešte v auguste – v reakcii na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine – šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

Schválená výcviková misia by mala zahŕňať výcvik v oblasti logistiky a ochrany proti jadrovým, biologickým a chemickým zbraniam, vyplýva z predchádzajúcich vyjadrení.

Piatkové (14. 10.) rozhodnutie veľvyslancov 27 členských štátov EÚ by mali v pondelok (17. 10.) oficiálne potvrdiť ministri zahraničných vecí Únie v Luxemburgu, pripomína DPA.

Pôvodne sa počítalo, že misia EÚ bude trvať dva roky. Výcvik bude prebiehať v krajinách Únie, ako sú napríklad Poľsko a Nemecko. Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý týždeň avizoval, že jeho krajina „významne prispeje“ do tejto výcvikovej misie.

Na základe vyjadrení z kruhov EÚ by mohlo Nemecko v nasledujúcich mesiacoch poskytnúť výcvik až 500 ukrajinským vojakom.

Niektoré štáty EÚ už cvičia ukrajinských vojakov na základe medzištátnych dohôd. Nemecko sa podieľa najmä na výcviku vo sfére protivzdušnej obrany a delostrelectva.

Európska únia doposiaľ podporovala ukrajinskú armádu len prostredníctvom financovania dodávok zbraní, zásob a vybavenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet