Na hlavný obsah

Veľvyslanci Ruska a Bieloruska nebudú na slávnostnom udeľovaní Nobelových cien

Dôvodom je vojna na Ukrajine.

Veľvyslanci Ruska a Bieloruska nebudú na slávnostnom udeľovaní Nobelových cien
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľvyslanci Ruska a Bieloruska nebudú kvôli vojne na Ukrajine na tohtoročnom slávnostnom odovzdávaní Nobelových cien. V utorok (25. 10.) to oznámila Nobelova nadácia, ktorá normálne na udeľovanie cien pozýva veľvyslancov pôsobiacich vo Švédsku.

„Avšak kvôli vojne na Ukrajine sa Nobelova nadácia rozhodla nepozývať veľvyslancov Ruska a Bieloruska na slávnostné odovzdanie Nobelových cien,“ cituje agentúra AP z vyhlásenia nadácie.

Slávnosť sa koná 10. decembra, na kedy pripadá výročie úmrtia vynálezcu a zakladateľa týchto prestížnych ocenení Alfreda Nobela.

Nadácia tiež uviedla, že rovnako ako v minulosti pozýva na ceremoniál predsedov všetkých strán zastúpených vo švédskom parlamente, s výnimkou protiimigračných Švédskych demokratov.

Toto politické zoskupenie, ktoré sa snaží odstrihnúť od svojich krajne pravicových koreňov, získalo v septembrových parlamentných voľbách 20 percent hlasov. Švédski demokrati sa tak stali druhou najsilnejšou stranou v parlamente a blízkym partnerom novej stredopravicovej vlády.

Nobelova nadácia k tomu uviedla, že nevidí dôvod na to, aby menila niečo na svojom skoršom rozhodnutí neposielať pozvánku na slávnostný ceremoniál tejto politickej formácie. Pripomenula, že Nobelove ceny „sú založené na rešpekte k vede, kultúre, humanizmu a internacionalizmu“.

Mená nových nositeľov Nobelových cien sa oznamujú každý rok na začiatku októbra. Samotné slávnostné odovzdávanie sa potom koná v Štokholme a Osle, pričom v nórskej metropole sa udeľuje Nobelova cena za mier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet