Na hlavný obsah

Viaceré vojenské cintoríny na Slovensku vyhlásia za národné kultúrne pamiatky

Nejde o reakciu na nedávnu kauzu v Ladomirovej.

Viaceré vojenské cintoríny na Slovensku vyhlásia za národné kultúrne pamiatky
Ilustračná snímka vojenského cintorína. Foto: RTVS

Niektoré cintoríny s vojakmi, ktorí padli počas 1. svetovej vojny, vyhlásia za národné kultúrne pamiatky. Ich opravu budú musieť schváliť pamiatkari. Nejde o reakciu na nedávnu kauzu v Ladomirovej. Zmeny pripravovali už skôr.

Na Slovensku je vyše 200 vojnových cintorínov z obdobia 1. svetovej vojny. Väčšina z nich sa nachádza na severovýchode.

„Už v čase vojny boli projektované s myšlienkou, aby boli nielen pohrebiskom pre padlých vojakov, ale aj zaujímavou kultúrno-historickou pamiatkou,“ priblížil Martin Drobňák, predseda občianskeho združenia Klub vojenskej histórie Beskydy.

Národnou kultúrnou pamiatkou má byť spolu 57 cintorínov. „Základná zmena spočíva v tom, že akékoľvek práce alebo úpravy na vojenskom cintoríne sa musia konzultovať s Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky,“ dodal Drobňák.

Najväčší cintorín je vo Veľkrope v okrese Stropkov. Ten už za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cintorín v Ladomirovej je aktuálne v procese vyhlásenia za pamiatku. Ak by ňou už bol, pamiatkari by nemali problém s odstránením obrubníkov, ale naopak, s ich osadením.

„Osadenie betónových obrubníkov by sme nepripustili, a to z toho dôvodu, že ide o novodobý prvok, ktorý sa na týchto vojnových cintorínov nikdy nenachádzal,“ vysvetlil odborný radca Krajského pamiatkového úradu Prešov Anton Liška.

Všetky vybrané cintoríny by mali vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku do roku 2024, keď bude 110. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny