Na hlavný obsah

Vláda by mala podľa prezidentky vyjsť v ústrety požiadavkám zdravotníkov

Potvrdiť by ich mala napríklad vo forme memoranda.

Vláda by mala podľa prezidentky vyjsť v ústrety požiadavkám zdravotníkov
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Vláda by mala vyjsť v ústrety požiadavkám zdravotníkov a potvrdiť ich napríklad vo forme memoranda. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí so šéfom rezortu. Zároveň tvrdí, že obe strany by mali zlepšiť komunikáciu. Minister už vidí v spore svetlo na konci tunela, lekárske odbory opakovane tvrdia, že riešenie stále neprichádza.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Požiadavky lekárskych odborov sa týkajú viacerých rezortov, preto by  podľa prezidentky Zuzany Čaputovej bolo vhodné, aby z úrovne premiéra vláda urobila krok, ktorý nebude iba slovným a neformálnym deklarovaním vôle vlády.

„Ale, aby ho formalizovala. Napríklad v podobe memoranda alebo iného podobného verejného prísľubu lekárom. Aby mali istotu, že aj kroky a požiadavky, ktoré sa nedajú splniť v priebehu dní alebo týždňov, ale nasledujúcich mesiacov, nezostanú iba vo forme všeobecného prísľubu, ktorý nebude nikde zachytený formálne,“ uviedla prezidentka.

Rezort chce splniť všetko, čo sa dá

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) hovorí, že požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) sú v poriadku a rezort z nich chce splniť všetko, čo sa dá.

„Myslím si, že aj zo strany LOZ je tam snaha. Chápu, že niektoré veci vyžadujú dlhšie legislatívne obdobie a nie je ich možné splniť okamžite. Verím tomu, že ako pri pripravovaní rozpočtu, tak aj pri plnení ďalších opatrení nájdeme v najbližších dňoch a týždňoch zhodu,“ povedal.

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský to však tak optimisticky nevidí. Opakovane konštatuje, že doteraz plnenie ich požiadaviek zo strany rezortu zdravotníctva či vlády neprichádza. Lekári podľa neho žiadajú činy, nie dohody na papieri.

„Jediné, čo žiadajú (je), aby vláda konečne začala riešiť problémy slovenských nemocníc, aby sme mohli v pokoji pracovať. Nestačí nám len podpísať papier. Naozaj musíme vidieť, že v tom zdravotníctve a na ministerstve zdravotníctva sa zmeny aj idú diať,“ dodal.

Lekárskym odborom dáva za pravdu aj opozícia

„To znamená, že tie požiadavky, ktoré sa vedia pripraviť aj v legislatívnom rámci a prijať prípadne v skrátenom legislatívnom konaní, by už mali mať reálnu legislatívnu podobu a mali by sa čím skôr schváliť,“ dodala odborníčka na zdravotníctvo z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Zuzana Dolinková.

Medzi požiadavkami lekárov je aj posilniť vzdelávanie – práve v pondelok (17. 10.) mal minister Lengvarský rokovať s kolegami na úrade vlády o zvýšení kapacít našich univerzít, aby mohli prijať viac študentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál