Na hlavný obsah

Vláda odsúhlasila prepracované znenie k novele zákona tohtoročného štátneho rozpočtu

Celkové príjmy a výdavky sa tak zvýšia o 1,5 miliardy eur.

Vláda odsúhlasila prepracované znenie k novele zákona tohtoročného štátneho rozpočtu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa v tomto roku zvyšujú o 1,5 miliardy eur a celkové výdavky taktiež o 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok, ktorý schválila vláda. Zároveň ministri schválili aj skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu.

Ide o prepracované znenie pôvodného materiálu, ktorý vláda schválila ešte 26. septembra. Návrh však neprešiel hlasovaním v parlamente, pretože opozičným poslancom prekážalo, že strana vyšších výdavkov neobsahuje detailné určenie.

Nie raz sa vyjadrili, že novelu zákona o štátnom rozpočte vnímajú ako bianco šek pre Igora Matoviča (OĽANO).

Pomoc ľuďom a firmám

Vyššie výdavky chce vláda použiť na pomoc ľuďom a firmám. Úpravy v rozpočte zohľadňujú septembrovú prognózu Výboru pre daňové prognózy. Avšak akékoľvek nadpríjmy, ktoré prídu počas roka napríklad z lepšieho výberu daní, nemožno použiť bez novelizácie štátneho rozpočtu.

Do kapitoly rezortu práce by z celkovej výdavkovej sumy 1,5 miliardy eur malo ísť 207,6 miliónov eur na výplatu 13. dôchodkov a na kompenzácie pre ohrozené skupiny 190 miliónov eur.

Do kapitoly rezortu hospodárstva by na pomoc firmám na základe schémy štátnej pomoci malo ísť 900 miliónov eur. V kapitole všeobecná pokladničná správa bude na kompenzácie pre verejnú správu 200 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika