Na hlavný obsah

Vláda schválila posun účinnosti súdnej reformy o päť mesiacov

K návrhu schválila aj skrátené legislatívne konanie.

Vláda schválila posun účinnosti súdnej reformy o päť mesiacov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda schválila posun spustenia súdnej reformy do praxe o päť mesiacov. Návrh ministerstva spravodlivosti reaguje na situáciu spojenú s jej zavádzaním. Novela zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov posúva termín účinnosti reformy z 1. januára na 1. júna 2023.

Vláda na večernom stredajšom (19. 10.) online rokovaní schválila k návrhu aj skrátené legislatívne konanie. Počas zasadnutia kabinetu cez deň rokovanie o tomto bode prerušili.

„V záujme riadneho zabezpečenia personálnych a organizačno-technických príprav sa javí ako nevyhnutné vytvorenie dodatočného časového priestoru na implementáciu reformy súdnej mapy v trvaní piatich mesiacov,“ uviedlo ministerstvo.

Návrhom novely zákona sa podľa neho vykonávajú aj korekcie schválenej právnej úpravy. Zameriavajú sa na vytvorenie lepších predpokladov pre funkčnosť súdov dotknutých reformou súdnej mapy z hľadiska ich personálneho obsadenia, a to najmä vo vzťahu k správnym súdom.

 „Pevne verím, že nami navrhované riešenia získajú podporu aj na úrovni Národnej rady SR, vďaka čomu budeme môcť reformu zodpovedne pripraviť tak, aby slúžila v prospech ľudí a spravodlivosti,“ reagoval po rokovaní vlády minister spravodlivosti Viliam Karas.

Všeobecná odborná zhoda na posunutí účinnosti

Posunu podľa jeho slov predchádzalo podrobné vyhodnotenie stavu prípravných prác a hĺbkové konzultácie so všetkými zainteresovanými. „Na potrebe posunúť účinnosť prijatých zákonov je všeobecná odborná zhoda,“ doplnil.

Ministerstvo informovalo, že návrh novely zákona bol podrobne prekonzultovaný aj v súvislosti so záväzkami Slovenska vo vzťahu k plánu obnovy. Podľa neho budú môcť byť vďaka dodatočnému časovému priestoru na implementáciu reformy riadne a včas splnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko