Na hlavný obsah

Vládnuca koalícia v Katalánsku sa rozpadla

Dôvodom malo byť nesplnenie podpísaných dohôd.

Vládnuca koalícia v Katalánsku sa rozpadla
Ilustračná snímka katalánskej vlajky. Foto: Wikimedia Commons

Strana Spoločne za Katalánsko (JxCat) odchádza z vlády s Republikánskou ľavicou Katalánska (ERC). Vyplýva to z výsledkov hlasovania členov strany zverejnených v piatok (7. 10.), uviedli agentúry AFP a AP.

Na otázku, či by strana Spoločne za Katalánsko mala byť naďalej súčasťou katalánskej vlády, vyše 55 percent opýtaných odpovedalo „nie“. Opačný názor malo 42 percent. Na hlasovaní sa zúčastnilo takmer 80 percent členov strany.

Rozhodnutie opustiť vládu bolo podľa generálneho tajomníka JxCat Jordiho Turulla prijaté preto, lebo dohody podpísané s ERC pred rokom a pol sa neplnili.

„Chceme, aby Katalánsko naďalej smerovalo k nezávislosti. Nech si nikto nerobí ilúzie, že hnutie za nezávislosť upadá,“ povedal Turull.

Vládna kríza v Katalánsku sa začala 27. septembra, keď hovorca JxCat Albert Batet spomenul možnosť hlasovania o dôvere katalánskemu premiérovi a lídrovi ERC Perem Aragonsovi. Ten následne odvolal z funkcie viceprezidenta autonómneho spoločenstva Jordiho Puignera, ktorý ho o tomto zámere vopred neinformoval.

Aragons, ktorý sa dostal k moci minulý rok, v reakcii na hlasovanie členov JxCat povedal, že jeho strana sa pokúsi vládnuť v menšine.

V referende (1. 10.), ktoré španielska vláda označila za nezákonné, viac ako 90 percent voličov podporilo nezávislosť Katalánska. Regionálny parlament 27. októbra 2017 vyhlásil nezávislosť Katalánska. Vláda v Madride následne zaviedla v Katalánsku priamu vládu a rozpustila parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet