Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa množia prípady horúčky dengue

Prispieva k tomu zmena klímy.

Krvácavá horúčka dengue je nebezpečná choroba, ktorá sa doteraz vyskytovala takmer výlučne v tropických oblastiach. So stále teplejším počasím v Európe s ňou ale v závere tohto leta musel bojovať aj juh Francúzska. Ten už eviduje desiatky prípadov.

Úrady sa snažia ohrozenie znížiť postrekmi insekticídmi, ktoré hubia komárov tigrovaných, prenášačov tejto choroby, píšu francúzske médiá.

Tímy v nepriedušných bielych odevoch vybavené kanistrami vyrážajú okolo piatej hodiny ráno do ulíc miest a dedín na juhu Francúzska, spoločnosť im robia autá s červenými výstražnými majákmi.

Vzduchom sa nesú oblaky látky, ktorá zabíja komáre, ľuďom spôsobuje len škrabanie v krku. Kvapky postreku sa usadzujú na rastlinách aj chodníkoch, hubia nechcený hmyz a s prvými lúčmi slnka sa rozplynú, aby neškodili ľuďom ani opeľovačom, opisuje Le Monde.

K 21. septembru bolo vo Francúzsku 47 potvrdených lokálnych prípadov dengue, kedy sa ľudia nakazili bez toho, aby cestovali. Ďalšia desiatka prípadov bude pravdepodobne potvrdená v najbližších dňoch, odhaduje Le Monde. Pred dvoma rokmi sa pritom preukázalo iba 14 prípadov za rok.

„Čakali sme to – neustále rozširovanie územia výskytu komára, opätovné cestovanie ľudí po dvoch rokoch pandemických obmedzení. S obzvlášť priaznivou klímou tohto leta všetko nasvedčovalo prudkému nárastu počtu nakazených,“ myslí si Mária-Claire Patyová z Francúzskej agentúry pre verejné zdravie.

Nákazu si odnesú desiatky až stovky ľudí

Nákazu si podľa nej každé leto privezú desiatky až stovky ľudí. Choroba sa prejaví len zhruba u štvrtiny z nich, prenášači sú ale všetci.

Šíreniu komára tigrovaného „napomáha globalizácia obchodu a cestovania, postupujúca urbanizácia a zmena klímy„, zhrnula v roku 2014 WHO.

Proti chorobe existuje vakcína od farmaceutickej firmy Sanofi, ale jej účinnosť nie je nijako veľká, píše AFP. Hlavným prostriedkom boja proti šíreniu horúčky dengue je tak ochrana životného prostredia. Napríklad vysádzanie stromov v mestách, ktoré znižuje teplotu a tým aj príťažlivosť prostredia pre teplomilný hmyz.

https://twitter.com/BNNFRNews/status/1570706590155800576

Tigrovaný komár na rozdiel od tropického je schopný v európskych podmienkach prezimovať, čím je ešte nebezpečnejší, podotýka Le Monde. Šíreniu napomáha aj ľudská nedisciplinovanosť.

Ako napríklad nedostatočná ochrana pred komármi nielen v trópoch, ale aj po návrate do vlasti, nehlásenie výskytu choroby lekárom alebo povaľujúce sa predmety plné vody, ktoré sú ideálne pre larvy komárov.

Istú nádej podľa vedcov dáva metóda zavedenia špeciálne vyvinutej baktérie do voľnej prírody, ktorá vie zablokovať cirkuláciu vírusu a nakazené komáre nemôžu chorobu ďalej šíriť. Túto metódu už úspešne používajú v Novej Kaledónii, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet