Na hlavný obsah

Vo voľbách sa vládny debakel nekonal, myslia si politológovia

Politické strany samosprávne voľby výrazne podcenili.

Vo voľbách sa vládny debakel nekonal, myslia si politológovia
Presvedčivé víťazstvo nezávislých kandidátov aj v podobe komunálnych tímov a prekvapivá podpora vládnych strán. Tak čítajú voľby politológovia. Foto: RTVS

Presvedčivé víťazstvo nezávislých kandidátov aj v podobe komunálnych tímov a prekvapivá podpora vládnych strán. Tak čítajú voľby politológovia. Celkovo, podľa nich, ale politické strany samosprávne voľby výrazne podcenili.

Samosprávne voľby opäť valcovali nezávislí kandidáti. Hlas im dala takmer polovica všetkých voličov. Až po nich nasledovali politické strany a koalície.

„Sú úspešnejší v komunálnych a regionálnych voľbách. Najmä preto, že politické strany rezignovali práve na túto úroveň politiky,“ vysvetľuje Jozef Lenč, politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

„Skôr boli víťazi tých tímov, či už to bol Team Vallo alebo tím Hattas napríklad v Nitre. Aj keď sa nazývali troška inak, ale skôr to boli regionálne a komunálne tímy,“ hovorí Mária Kočnerová z Katedry politológie a euroázijskych štúdií FF UKF v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj tí, ktorí ešte pred štyrmi rokmi reprezentovali nejaké strany, dnes už vystupovali ako nezávislí, dodáva Lenč.

Zápas medzi kandidátmi vládnych a opozičných strán bol podľa analytikov nerozhodný. „Keď sa pozrieme na kľúčovú úroveň týchto volieb, to znamená na výsledky v krajských mestách, tak vidíme, že je to skôr remíza,“ priblížil Lenč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko