Na hlavný obsah

Voľby 2022: Ako prvé spracujú hlasy za kraje

Prvýkrát budú voľby spracované plne elektronicky.

Voľby 2022: Ako prvé spracujú hlasy za kraje
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash


V spojených samosprávnych voľbách, ktoré sa konajú v sobotu (29. 10.), najskôr zrátajú hlasy, ktorými si voliči vyberajú predsedov a poslancov samosprávnych krajov. Na pondelkovej (24. 10.) tlačovej konferencii to oznámili predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Prvýkrát budú spojené dvoje samostatné voľby z minulosti a prvýkrát budú voľby spracované plne elektronicky, doplnil predseda ŠÚ Peter Peťko.

Keďže počas volebného víkendu v noci zo soboty (29. 10.) na nedeľu (30. 10.) sa zmení letný čas na zimný, tak na 70 minút zastavia prijímanie zápisníc z volebných okrskov v systéme Integrovaného volebného informačného systému (IVIS).

Prvé výsledky začnú zverejňovať v sobotu (29. 10.) po 20.00 h, keď sa uzatvoria všetky volebné miestnosti. Údaje budú aktualizovať v približne 30 minútových intervaloch. „Zverejniť môžeme iba tie údaje, ktoré potvrdia príslušné volebné komisie,“ ozrejmil Jozef Brinda, vedúci oddelenia volieb.

Približne na 21 000 poslaneckých mandátov v mestách a obciach je približne 43 000 kandidátov. Na 419 mandátov krajských poslancov sa uchádza približne 3 000 kandidátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko