Na hlavný obsah

Volebné miestnosti sa nezatvorili všade

V niektorých obciach hlasovanie trvá.

Volebné miestnosti sa nezatvorili všade
Volebná miestnosť v meste Stará Turá. Foto: SITA

Volebné miestnosti spojených komunálnych a samosprávnych volieb sa zatvorili v sobotu o 20.00 h. Nie všade však voľby skončili v tomto čase. Predlžujú sa v Bratislavskom a Trnavskom kraji, konkrétne v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Naďalej tak v týchto samosprávnych krajoch trvá volebné moratórium, a to až do ukončenia hlasovania vo všetkých volebných okrskoch.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila, že v Trnavskom kraji sa predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút.

V Žehre a Lomničke ešte s voľbami neskončili

Situácia v obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese je síce mimoriadna, ale neznamená to, že volebná miestnosť bola otvorená dlhšie, ale že hlasovanie v zatvorenej miestnosti bude pretrvávať dlhšie. Uviedla to zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby Eva Chmelová na margo veľkého počtu voličov, ktorí sa nachádzali vo volebných miestnostiach obce aj po ich zatvorení o 20:00.

Podľa jej slov to nemá vplyv ani na dĺžku volebného moratória, ani na uverejňovanie výsledkov volieb. Ide však podľa jej slov o náročnú situáciu pre okresnú volebnú komisiu, aby tam v čo najkratšom čase umožnili hlasovať všetkým voličom.

Podľa Chmelovej majú mať všetci voliči, ktorí sa do 20:00 hod dostavili do volebnej miestnosti, právo odhlasovať. Takáto situácia mohla podľa jej slov nastať a určite nastala v mnohých obciach, avšak nie s takým počtom čakajúcich voličov vo volebnej miestnosti, ako je v Žehre.

Podobne sú na tom aj v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde sa ešte stále volí. Po zatvorení volebnej miestnosti sa tam nachádzalo okolo sto čakajúcich voličov. Potvrdila to predsedníčka okresnej volebnej komisie Lýdia Hricíková. „Už je to ale plynulejšie, pridali tam viac zástien,“ povedala krátko pred 21:00.

Historicky prvé

Prvé výsledky podľa šéfky odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej budú na stránku Štatistického úradu SR nabiehať krátko po zatvorení volebných miestností.

Voliči si prvýkrát v jeden deň vyberali svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov.

Obyvatelia Slovenska volili v 2 926 obciach. Otvorených bolo 6 010 volebných miestností. K volebným urnám mohlo prísť takmer 4,41 milióna ľudí. Využiť svoje volebné právo prvýkrát v živote mohlo aj približne 140 000 prvovoličov.

Na 2 915 postov starostov a primátorov kandidovalo takmer 6 800 kandidátov. Na ôsmich predsedov samosprávnych krajov bolo 76 kandidátov.

Približne na 21 000 poslaneckých mandátov v mestách a obciach bolo približne 43 000 kandidátov. Na 419 mandátov krajských poslancov sa uchádzalo približne 3 000 kandidátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko