Na hlavný obsah

Volebné miestnosti v Brazílii sú otvorené

V prieskumoch vedie Bolsonarov oponent.

Volebné miestnosti v Brazílii sú otvorené
Na snímke volič počas 1. kola prezidentských volieb v Brazílii. Foto: TASR/AP

V Brazílii sa v nedeľu (2. 10.) otvorili volebné miestnosti. Brazílčania volia väčšinu zákonodarcov na úrovni federácie i regiónov, guvernérov jednotlivých štátov, ale predovšetkým prezidenta.

Favoritmi sú ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva a súčasný krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro. Priebeh volieb niekoľko hodín po otvorení volebných miestností bol podľa úradov pokojný, napísala agentúra EFE.

V súboji, ktorý Lula prezentuje ako voľbu medzi demokraciou a barbarstvom, má ľavicový kandidát náskok 14 percent hlasov. Podľa niektorých prieskumov má Lula šancu získať vyše 50 percent hlasov a stať sa tak prezidentom už v prvom kole voľby. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 30. októbra.

Hlasovanie sprevádzali problémy

Podľa volebných úradov sa hlasovanie zatiaľ zaobišlo bez problémov. Polícia dočasne zadržala približne 130 ľudí za porušenie volebných zákonov. Väčšinou išlo o nepovolenú politickú agitáciu pri volebných miestnostiach či o podozrenie z kupovania s hlasmi.

Približne 1 300 elektronických urán, čo je 0,29 percenta všetkých inštalovaných zariadení, museli volebné komisie nechať vymeniť. V prvých hodinách hlasovania prišli voliť aj dvaja favoriti volieb Lula a Bolsonaro.

Vysoký záujem o voľby podľa agentúry EFE zaznamenávajú aj volebné okrsky v zahraničí. Dlhé rady sa tvorili pred miestnosťami v Portugalsku, kde žije vyše 200 000 brazílskych občanov, a v Berlíne voliči museli čakať na hlasovanie až tri hodiny.

V Lisabone sa stal tiež jeden z doteraz najvážnejších incidentov, keď jeden z voličov použil dvakrát elektronickú hlasovaciu urnu. Podľa denníka El País bude v Brazílii stíhaný za porušenie volebného zákona.

Atmosféra medzi voličmi, ktorí čakali v Lisabone, bola podľa agentúry Reuters napätá a priaznivci rôznych kandidátov sa hádali. Na situáciu musela dohliadať portugalská polícia.

Kandidátov je viac

Lula a Bolsonaro nie sú jedinými dvoma kandidátmi, prieskumy i médiá sa však zhodujú, že sú jedinými, ktorí majú vo voľbách šancu uspieť. Podporu Lulovi prináša aj rastúca miera chudoby v Brazílii.

Nedostatkom jedla trpí podľa BBC v Brazílii vyše 33 miliónov z 214 miliónov obyvateľov. Lula je stále jedným z najobľúbenejších ľavicových lídrov Latinskej Ameriky aj vďaka sociálnym programom, ktoré v čase jeho prezidentstva vyviedli z biedy milióny ľudí.

Reputáciu mu naopak poškodilo niekoľko korupčných káuz, kvôli ktorým strávil rok a pol vo väzení. Všetky verdikty voči nemu však zrušil najvyšší súd. Bolsonaro svojimi sociálne konzervatívnymi postojmi a kritikou demokratických inštitúcií, vrátane volebného systému, si vyslúžil porovnanie s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom.

Obavy o prijatie prípadnej prehry

Podobne ako v prípade Trumpa v roku 2020 sa niektorí obávajú, že Bolsonaro prípadnú prehru vo voľbách odmietne prijať. Sám Bolsonaro tvrdí, že verí, že zvíťazí už v prvom kole. V období pred voľbami povedal, že z prezidentskej kancelárie ho môže dostať len boh, píše BBC.

„Ak nevyhrá, bude vojna, bude krv. Treba odstrániť zlodejov (volieb),“ povedal denníku El País 64-ročný mechanik Humberto Alves, ktorý sa zúčastnil na jednom z mnohých Bolsonarových výjazdov na motocykloch s podporovateľmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet