Na hlavný obsah

Voliť môžu aj ľudia bez domova, a to na základe občianskeho preukazu

Približne tretina obyvateľov útočiska Oáza pri Košiciach sa na voľby chystá.

Voliť môžu aj ľudia bez domova, a to na základe občianskeho preukazu
Ilustračná snímka ľudí bez domova. Foto: RTVS

Ak majú občiansky preukaz alebo žiadosť o jeho vydanie, môžu ísť hlasovať aj ľudia bez domova. Medzi nimi sú neraz vysokoškolsky vzdelaní, či v minulosti úspešní ľudia.

V útočisku Oáza – nádej pre nový život pri Košiciach žije teraz 320 ľudí. Približne tretina sa na voľby chystala. Mestskou hromadnou dopravou aj dvomi autami. Tými ich rozvážajú do volebných miestností pracovníci útulku.

„Aj nám záleží na tom, kto bude na čele košickej samosprávy,“ povedal obyvateľ útulku Oáza Erik.

Človek bez domova môže voliť, a to na základe občianskeho preukazu. Ak v ňom nemá uvedenú presnú adresu trvalého pobytu, je tam mestská časť alebo obec. Okrsková komisia ho naviguje do správnej miestnosti.

Aj počas volebnej soboty (29. 10.) pokračovala v útulku v Bernátovciach pracovná činnosť. Chlapi opravovali kravín, pripravovali drevo na zimu a rovnako sa aj upratovalo. Obyvateľ tamojšieho útulku tvrdí, že „voliť ísť môže, ale nechystá sa“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľuďom bez domova sa v Bratislave od roku 2011 venuje Občianske združenie Vagus. Veľká časť jeho klientov voliť nepôjde. Majú trvalý pobyt v iných častiach Slovenska a chýbajú im peniaze na cestovanie.

„Neveria, že sa pre nich niečo zmení. Táto téma nie je politickou, málokto ju má zahrnutú vo svojom volebnom programe,“ vysvetlila výkonná riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová.

Vzbudiť vyšší záujem tejto skupiny obyvateľov o voľby by mohlo podľa združenia to, ak by videli, že témou predvolebných riešení je aj strata bývania a život na ulici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko