Na hlavný obsah

Voliť sa bude v 6 010 volebných miestnostiach. Ich príprava vrcholí

Prebiehať budú aj v galérii či bistre.

Voliť sa bude v 6 010 volebných miestnostiach. Ich príprava vrcholí
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Mestá a obce už majú hlasovacie lístky, obálky aj schránky. Začalo sa s prípravou volebných miestností. Všetko musí byť pripravené tak, aby v sobotu (29. 10.) presne o siedmej ráno mohli prísť voliť prví voliči.

Na volebné miestnosti sa menia úrady, triedy, v Tatrách napríklad galéria a na kraji Prešova bistro.

„Oficiálne fungujeme v piatok (28. 10.) do 23.00 h, potom sa prevádzka uzavrie, musím všetko poupratovať, zakryť barovú časť (prevádzky),“ hovorí barmanka Bibiana Hudáková.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

Dôležitá je forma

Voliť sa bude v 6 010 volebných miestnostiach. Je jedno, či to bude bistro, alebo trieda – dôležité je, aby mala volebná miestnosť svoju formu.

Okrem zásteny či stolov pre voličov aj komisiu sa má zachovať najmä dôstojnosť volebného aktu.

„Do volebnej miestnosti sa musí umiestniť štátna zástava, štátny symbol, štátny znak, zoznam kandidátov, ktorí sa vzdali kandidatúry, alebo ktorých odvolali politické strany,“ vyjadrila sa riaditeľka odboru volieb a referenda Ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Väčšinu vybavenia zabezpečuje rezort vnútra, no ak má niektorá obec napríklad vlastné zásteny, môže ich použiť. Hygienici odporúčajú, aby mali komisie v zásobe aj respirátory a dezinfekciu.

„Máme pripravenú volebnú urnu pre voľby v sobotu a zároveň aj prenosné volebné schránky. Modrá sa bude využívať pre voľby do vyššieho územného celku (VÚC) a biela pre komunálne voľby,“ vysvetlila zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Nových Zámkoch Erika Nagyová.

Voľby z domu

Pozitívni na covid mohli v piatok do 12.00 h požiadať o voľby z domu do týchto schránok telefonicky na čísle, ktoré pre tento účel zverejnila obec či mesto.

„Môžu požiadať prostredníctvom svojho suseda alebo príbuzného, kde sám sprostredkuje priamo vo volebnej miestnosti, aby mu priniesli volebnú schránku,“ dodala Chmelová s tým, že imobilní či inak zdravotne znevýhodnení môžu požiadať o prenosnú schránku aj v deň volieb.

Preukazovať sa pozitívnym testom či ŤZP preukazom takíto voliči nemusia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál