Na hlavný obsah

Výbor vyšetrujúci útok na Kapitol predvolal amerického exprezidenta Trumpa

Nie je jasné, ako bude Trump a jeho tím reagovať.

Výbor vyšetrujúci útok na Kapitol predvolal amerického exprezidenta Trumpa
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Výbor americkej Snemovne reprezentantov vyšetrujúci útok na Kapitol zo 6. januára minulého roka predvolal bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Požaduje, aby exprezident do 14. novembra vypovedal pod prísahou.

Zároveň do 4. novembra žiada poskytnutie viacerých príslušných dokumentov, vrátane záznamov týkajúcich sa osobnej komunikácie medzi Trumpom a zákonodarcami aj extrémistickými skupinami, píše agentúra AP. V tejto chvíli sa podľa nevie, ako bude Trump a jeho tím reagovať.

Výbor v liste exprezidentovi s odvolaním sa na predchádzajúce vypočutie uvádza, že zhromaždil dostatok presvedčivých dôkazov o tom, že Trump osobne organizoval a dohliadal na snahy zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020 a zabrániť pokojnému odovzdaniu moci.

„Uvedomujeme si, že predvolanie bývalého prezidenta je významný a historický krok,“ napísali v liste Trumpovi demokratický predseda výboru Bennie Thompson a republikánska podpredsedníčka Liz Cheneyová s tým, že to „neberú na ľahkú váhu“.

Osobitný výbor Snemovne reprezentantov, ktorý tvorí sedem demokratov a dvaja republikáni, 13. októbra jednomyseľne rozhodol o predvolaní Trumpa. Ak by Trump predvolanie neuposlúchol, mohlo by to viesť k trestnému obvineniu.

Trumpov niekdajšieho vrchného stratéga Stevea Bannona v piatok (21. 10.) odsúdili na štyri mesiace väzenia za pohŕdanie Kongresom po tom, čo výboru odmietol poskytnúť svedectvo a dokumenty. Verdikt nie je právoplatný a Bannon sa odvolá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet