Na hlavný obsah

Výročie vzniku Československa si uctili traja najvyšší ústavní činitelia

Považujú ho za prelomový míľnik v spoločných dejinách Čechov a Slovákov.

Výročie vzniku Československa si uctili traja najvyšší ústavní činitelia
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov si v piatok (28. 10.) predpoludním v hlavnom meste uctili aj traja najvyšší ústavní činitelia.

Pri pamätníku česko-slovenskej štátnosti na Námestí Tomáša Garrigua Masaryka i pri soche generála Milana Rastislava Štefánika hovorili o prelomovom míľniku v spoločných dejinách.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula štrukturálne zmeny v našej spoločnosti, ktoré nový spoločný štát Čechov a Slovákov odštartoval. „Vznikali veľmi dôležité inštitúcie, ale aj viaceré moderné demokratické inštitúty, ako napríklad volebné právo žien,“ priblížila.

Prvá ČSR bola podľa prezidentky vďaka osobnostiam ako T. G. Masaryk a M. R. Štefánik „úspešným príbehom, na základoch ktorého v súčasnosti stojíme“.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) skonštatoval, že popri piatkovom výročí je dôležitý aj 30. október, a teda deň Martinskej deklarácie, ktorou sa Slováci formálne pripojili k spoločnému štátu.

„Bol tým položený základný kameň toho, aby Slováci aj Česi mali samostatný štát, ktorý neskôr vyústil do samostatnej Slovenskej republiky,“ povedal Kollár.

Napriek tomu, že spoločná republika skončila v roku 1993 vznikom samostatných národných štátov, aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) hovorí o kľúčovej úlohe Československa v tomto procese.

Na snímke predseda vlády Eduard Heger.
Na snímke predseda vlády Eduard Heger. Foto: TASR

„Právom si pripomíname vznik Československa a ctíme si tento dátum. Nakoniec, naše vzájomné vzťahy sú naozaj bratské. Sú unikátne, výnimočné a dovolím si povedať, že každým rokom silnejšie,“ vysvetlil premiér.

Piatkové výročie je po druhý raz štátnym sviatok, nie však dňom pracovného pokoja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál