Na hlavný obsah

Vyšetrovací výbor si predvolá Trumpa. Má podať svedectvo vo veci útoku na Kapitol

Jeho priaznivci naň zaútočili v deň potvrdzovania výsledkov prezidentských volieb.

Vyšetrovací výbor si predvolá Trumpa. Má podať svedectvo vo veci útoku na Kapitol
Americký exprezdient Donald Trump. Foto: TASR/AP

Výbor americkej Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje vlaňajší útok na Kapitol si predvolá bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Niekdajší republikánsky šéf Bieleho domu má pred komisiou podať svedectvo v súvislosti s útokom davu jeho priaznivcov na budovu amerického Kongresu v deň potvrdzovania výsledku prezidentských volieb. 

O Trumpovom predvolaní rozhodol panel jednomyseľne v hlasovaní počas štvrtkového (13. 10.) verejného vypočutia. Informovali o tom svetové agentúry.

„Je to človek, ktorý stojí v centre toho, čo sa 6. januára stalo. Chceme ho počuť,“ vyhlásil podľa stanice CNN predseda vyšetrovacieho výboru Bennie Thompson. 

Štvrtkové hlasovanie o Trumpovom predvolaní je podľa spravodajskej televízie stupňovaním snahy panelu získať svedectvo bývalého prezidenta. Možnosť, že by Trump predvolaniu vyhovel v tejto neskorej fáze vyšetrovania, označili za nepravdepodobnú. Výbor pravdepodobne nemá čas na zdĺhavý súdny spor, píše CNN na svojom webe.

Verejné vypočutie bolo podľa agentúry AP desiate v rade. Konalo sa len niekoľko týždňov pred nadchádzajúcimi voľbami do Kongresu. Na verejnom vypočutí sa zaoberali Trumpovým „duševným stavom“.

Stanica BBC napísala, že počas neho predložili e-maily a výpovede svedkov, ktoré podľa výboru dokazujú, že Trump dopredu plánoval spochybniť výsledky volieb v prípade svojej prehry.

Mohlo by ísť o posledné verejné zasadnutie výboru pred zverejnením záverečnej správy, ktoré sa očakáva ešte pred voľbami 8. novembra. Tie rozhodnú o tom, či Kongres ovládnu demokrati súčasného prezidenta Joea Bidena, alebo Trumpovi republikáni, poznamenala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet