Na hlavný obsah

Weinstein sa opäť postaví pred súd pre ďalšie obvinenia zo sexuálnych útokov

Hrozí mu až 140 rokov väzenia.

Weinstein sa opäť postaví pred súd pre ďalšie obvinenia zo sexuálnych útokov
Bývalý filmový producent Harvey Weinstein. Foto: TASR/AP

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein, ktorý si vo väzení odpykáva dlhý trest za sexuálne napadnutie a znásilnenie, sa znovu postaví pred súd.

V Los Angeles začne v pondelok (24. 10.) úvodnými rečami hlavná časť procesu. Niekdajší mocný muž Hollywoodu čelí obžalobe zo znásilnenia a sexuálnych útokov na päť žien v rokoch 2004 až 2013. V prípade odsúdenia mu hrozí trest až 140 rokov väzenia.

Teraz 70-ročného Weinsteina pred piatimi rokmi zmietol z dovtedy neotrasiteľnej pozície filmového magnáta škandál okolo sexuálneho obťažovania a útokov, keď ho postupne obvinilo viac ako 90 žien vrátane známych herečiek. Aféra rozdúchala vtedy začínajúce hnutie proti sexuálnemu násiliu MeToo.

Súd v New Yorku napokon Weinsteina v marci 2020 odsúdil na 23 rokov väzenia za sexuálne napadnutie asistentky produkcie Mimi Haleyiovej z roku 2006 a znásilnenie herečky Jessicy Mannovej v roku 2013. Weinstein vinu odmietal a podal proti verdiktu odvolanie.

Teraz bude súd v Kalifornii rozhodovať, či je Weinstein vinný v ďalšom prípade, kde čelí 11 bodom obžaloby, ktoré sa týkajú napadnutia piatich žien. Jednou z nich je Jennifer Siebelová Newsomová, režisérka dokumentárnych filmov, herečka a manželka kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

Identitu ďalších žien prokuratúra nezverejnila. Podľa agentúry Reuters by ako svedka mohli predvolať herca Mela Gibsona, ktorý je známym jednej z údajných obetí.

Cíti sa byť nevinný

Weinstein, ktorý so svojím bratom Bobom stál na čele produkčnej spoločnosti Miramax a neskôr spoločne založili vlastnú spoločnosť The Weinstein Company, vždy tvrdil, že všetky jeho sexuálne kontakty sa odohrávali so súhlasom druhej strany. Tiež teraz uviedol, že sa vo všetkých bodoch obžaloby cíti byť nevinný.

Predbežné pojednávanie súdu v Los Angeles sa začalo minulý týždeň výberom poroty. Weinstein sa ho osobne zúčastnil, pre chatrné zdravie prišiel do súdnej siene na kolieskovom kresle. Vybraní porotcovia – deväť mužov a tri ženy – zložili prísahu vo štvrtok (20. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet