Na hlavný obsah

Z Ľubovnianskej nemocnice odchádza polovica lekárov

Hrozí zatváranie oddelení.

Zdravotníkom od januára porastú platy. Ani po stredajšom (5. 10.) schválení príslušnej novely zákona však nie je jasné, ako sa zachovajú lekári s hromadnými výpoveďami. Podľa doručených výpovedí odchádza z Ľubovnianskej nemocnice až polovica lekárov.

Riaditeľ už avizoval, že ak by skutočne z práce k prvému decembru odišli, zdravotnícke zariadenie skolabuje. Na stole má 46 výpovedí lekárov. Je pripravený rokovať s nimi aj keby nedošlo k naplneniu ich požiadaviek zo strany štátu.

„Museli by sme zatvoriť, lebo sú to štyri základné oddelenia, ktoré komplet podali výpoveď. Je to gynekológia, chirurgia, neurológia a interné,“ uviedol riaditeľ nemocnice Peter Bizovský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vo výpovedi sú aj primári oddelení. Demonštrujú tým podľa nich roky zanedbávané zdravotníctvo, odliv študentov a mladých lekárov a najmä vyčerpanie a frustráciu, ktoré sa vystupňovali po covidovej pandémii.

„Obetovali sme milión hodín nadčasov, milión počas pandémie, keď sme boli v práci. Teraz hovoríme o tom, že do práce neprídeme. To je všetko,“ povedal primár vo výpovedi Rastislav Šipoš.

Na vyhrotený spor medzi lekármi a štátom môžu v konečnom dôsledku doplatiť pacienti. Obavy neskrývali ani pani Janka a pani Kristína, ktoré len pred niekoľkými hodinami priviedli na svet v Ľubovnianskej nemocnici zdravé bábätká.

Lekári sami pripúšťajú, že odísť nechcú. Chcú však, aby sa zdravotníctvo stalo spoločenskou prioritou. Ako sa vyvinie situácia po parlamentom schválenom zvýšení platov, ukážu nadchádzajúce hodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny