Na hlavný obsah

Za vraždu maltskej novinárky si páchatelia odpykajú 40 rokov za mrežami

K činu sa priznali v nádeji, že dostanú miernejší trest.

Za vraždu maltskej novinárky si páchatelia odpykajú 40 rokov za mrežami
Zavraždená maltská novinárka Daphne Caruanová Galiziová. Foto: TASR/AP

Dvaja muži obžalovaní z vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá zomrela pri výbuchu bomby v aute v októbri 2017 zrejme pre svoju investigatívnu prácu, v piatok (14. 10.) dostali každý trest 40 rokov väzenia, informuje agentúra AFP. Krátko pred tým sa bratia Alfred a George Degiorgiovci k činu priznali v nádeji, že dostanú miernejší trest.

Caruanová Galiziová, ktorá písala o korupcii a praní špinavých peňazí v prominentných podnikateľských kruhoch a o väzbách podnikateľov na vysokých politikov, zomrela 16. októbra 2017. Piate výročie jej smrti si v nedeľu (16. 10.) na Malte pripomenú pietnym zhromaždením, na ktorom sa zúčastní aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Vražda vtedy 53-ročnej Caruanovej Galiziovej spôsobila šok aj v zahraničí a v krajine vyvolala niekoľkokrát masové demonštrácie. Koncom roka 2019 prerástli na protivládne protesty, pod ktorých tlakom v januári 2020 rezignoval aj maltský premiér Joseph Muscat.

Ten sám v kauze nebol ani podozrivý, ale jeden z obvinených vypovedal, že do zosnovania vraždy sa zapojil aj šéf úradu vlády Keith Schembri. Ten koncom roka 2019 z funkcie odstúpil a vlani ho obvinili z korupcie, podvodu a prania špinavých peňazí. O zapojení do vraždy novinárky však neexistujú žiadne dôkazy.

Ďalší vinníci

V prípade vraždy Caruanovej Galiziovej obžalovali aj ďalších ľudí v oddelených procesoch. Jeden z nich Vincent Muscat už vinu priznal vlani a dostal potom trest 15 rokov väzenia. Muscata a Degiorgiovcov obžalovali preto, že bombu do novinárkinho auta nainštalovali. Zatkli ich v decembri 2017.

S vyšetrovateľmi spolupracoval aj ďalší obvinený úžerník a prevádzkovateľ ilegálnych herní Melvin Theuma, ktorý za informácie vedúce k objasneniu prípadu dostal v roku 2019 prezidentskú milosť.

Podľa Theumu si vraždu novinárky objednal podnikateľ Yorgen Fenech, ktorého zatkli v roku 2019 a čaká na súdny proces. Fenech vinu odmieta, po svojom zatknutí práve on obvinil Schembriho, že sa na objednaní vraždy podieľal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet