Na hlavný obsah

Začal sa súd s údajnými komplicmi teroristu zodpovedného za útok vo Viedni

Pred dvomi rokmi zabil štyroch ľudí, desiatky zranil.

Začal sa súd s údajnými komplicmi teroristu zodpovedného za útok vo Viedni
Sviečky a kvety, ktorými si ľudia uctili pamiatku obetí teroristického činu. Foto: TASR/AP

V Rakúsku sa takmer presne dva roky od teroristického útoku vo Viedni začal prvý veľký súdny proces so šiestimi pomocníkmi atentátnika. Zradikalizovaného útočníka, ktorý zabil štyroch ľudí a ďalších 23 zranil, zneškodnila polícia.

V prípade sa skloňovalo zlyhanie tajných služieb aj Slovensko, kde chcel mladík nakúpiť veľké množstvo munície, na čo upozorňovala aj slovenská polícia. Rakúska strana však podľa kritikov výstrahu ignorovala. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Keď pred dvomi rokmi útočník v centre Viedne začal strieľať do okoloidúcich, mnohých Rakúšanov to šokovalo. Za deväť minút, počas ktorých sa prechádzal historickými uličkami, a predtým, ako ho zabila polícia, zastrelil štyroch ľudí a ďalšie desiatky zranil.

Súdne pojednávanie s jeho komplicmi sprevádzajú na krajinskom súde vo Viedni prísne bezpečnostné opatrenia. Prokuratúra sa v úvodnej reči procesu prihovorila porote. „Určite si pamätáte, čo ste robili večer 2. novembra, aj to, ako ste sa cítili. Pamätáme si tie hodiny úzkosti, neistotu a zmätok. Strach aj paniku,“ uviedla prokuratúra.

Očakáva sa, že proces bude trvať niekoľko mesiacov a rozsudok oznámia najskôr vo februári budúceho roka.

„Osobne si myslím, že útočníci mali určité zázemie na to, aby niečo také urobili. Potrebovali aktívnu mentálnu pomoc, ich nenávisť niekde vznikla,“ povedala dcéra jednej z obetí, ktorá nechcela zverejniť svoje meno.

Viaceré pochybenia

Verejnosť prekvapili detaily o 24-ročnom útočníkovi, ktorý vo väzení už sedel, keď sa neúspešne pokúšal pripojiť k Islamskému štátu. Neúspešne sa ho rakúske úrady snažili aj deradikalizovať. Tajné služby, ktorých zlyhanie pripustila aj vláda, si zasa nevšímali jeho stretnutia s džihádistami.

Teraz prokuratúra v 117-stranovej obžalobe obviňuje šiestich mužov z toho, že teroristický útok mu umožnili, uľahčili a zabezpečili. Všetci obvinenia odmietajú. Podľa obžaloby aj médií patrili k zradikalizovanej islamistickej scéne. Jeden z nich sprevádzal mladíka v lete 2020 do Bratislavy.

„Atentátnik sa napríklad snažil nakúpiť muníciu na Slovensku, na čo upozornila aj slovenská polícia, čo však neviedlo k ďalšiemu vyšetrovaniu. Stali sa viaceré komunikačné chyby, chyby v spolupráci aj v koordinácii,“ povedal pre Rádiožurnál expert na terorizmus Nicolas Stockhamer.

Rakúska vláda preto prijala reformu tajnej služby aj balík zákonov týkajúcich sa extrémistických činov. Podľa Stockhammera sa už nedá povedať, že Viedeň je mäkkým cieľom pre teroristov, ale takpovediac zatvrdla. Vo verejnoprávnej ORF varoval, že radikalizácia stále hrozí, a to najmä na sociálnych sieťach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál