Na hlavný obsah

Záchranári žiadajú odvolanie riaditeľa štátnej bratislavskej záchranky

Pod petíciu za jeho odvolanie sa za 16 hodín podpísalo 94 záchranárov.

Záchranári žiadajú odvolanie riaditeľa štátnej bratislavskej záchranky
V pozadí zľava poslankyňa Zuzana Šebová a predseda NR SR Boris Kollár počas prijatia zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby. Foto: TASR

Záchranári zo štátnej bratislavskej záchranky žiadajú odvolanie svojho šéfa Imricha Andrásiho. Pod petíciu sa za 16 hodín podpísalo 94 záchranárov. Informovala o tom v utorok (4. 10.) predsedníčka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave Zuzana Pukancová.

„Naše požiadavky sa týkajú dvoch rámcov. Prvé sú organizačné zmeny, druhé sú mzdy a mzdové podmienky,“ ozrejmila po rokovaní so šéfom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina). Organizačné zmeny sa podľa nej tiež skladajú z dvoch častí, a to odvolania riaditeľa ZZS v Bratislave a organizačných zmien, ktoré by zastabilizovali systém.

Kollárovi predstavili tie požiadavky, s ktorými by im vedel pomôcť. Niektoré podľa Pukancovej už predostreli aj rezortu zdravotníctva. Myslí si, že pri platových otázkach by sa malo rokovať na medzirezortnej úrovni.

Záchranári avizujú napätie nielen v hlavnom meste, ale naprieč krajinou. Bratislavská záchranka pôsobí vo viacerých regiónoch.

Vážna finančná situácia

Šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) rozumie, že šéf bratislavskej záchranky stratil dôveru zamestnancov. Ozrejmila, že štátna záchranka sa dostala do vážnej finančnej situácie a neplatila ani sociálne odvody za zamestnancov.

Dodala, že do tejto situácie ju dostalo predchádzajúce vedenie. Súhlasí preto, že bolo treba prijať kroky zo strany vedenia. Pôvodne plánované dvojmesačné odobratie príplatkov za nadčasy považuje za obrovskú manažérsku chybu. Rozumie preto hnevu záchranárov.

Súhlasí s potrebou zmien organizačnej štruktúry v štátnom podniku a upozornila na hrozbu jeho krachu. Z celoslovenského hľadiska vidí cestu na riešenie situácie záchranárov vo zvýšení ich základného platu, aby neboli odkázaní iba na príplatky za nadčasy.

Bratislavskí záchranári chceli od soboty (1. 10.) vypovedať nadčasy. Odôvodňovali to zrušením príplatkov a organizačnými zmenami. Svoje rozhodnutie v piatok (30. 9.) zmenili po dohode o zachovaní príplatkov. Na tom sa dohodli minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a šéf bratislavskej záchrannej služby Andrási.

Záchranári okrem zrušenia príplatkov kritizujú aj zmeny v organizačnej štruktúre, v dôsledku ktorých malo zaniknúť 36 pracovných miest. Zmeny mal riaditeľ oznámiť bez konzultácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko