Na hlavný obsah

Zákon o inšpekcii môže byť pre zariadenia sociálnych služieb likvidačný

Najmä na západnom Slovensku im totiž chýba personál.

Zákon o inšpekcii môže byť pre zariadenia sociálnych služieb likvidačný
Ilustračná snímka zo zariadenia sociálnych služieb. Foto: RTVS

Zariadenia sociálnych služieb bude od novembra kontrolovať inšpekcia. Štát môže niektorým udeliť vysoké pokuty, myslí si to Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb. Najmä západné Slovensko má nedostatky, ktoré nevie odstrániť, a tým je chýbajúci personál.

Zabezpečiť kontrolu a odstrániť nedostatky – tieto opatrenia prináša schválený zákon o inšpekcii v sociálnych službách.

V zariadeniach sociálnych služieb, najmä na západe Slovenska, chýba približne tretina zamestnancov. Nespĺňajú tak zákon. Preto sa obávajú, že inšpekcia ich bude za tento problém trestať.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) sa tieto zariadenia „nemusia báť, že by zrazu na dvere zaklopal inšpektor a udelil im mnohotisícovú pokutu“. Úlohou inšpektorov je podľa neho v prípade zistenia nedostatkov, vyzvať a umožniť ich nápravu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zariadenia inšpekciu nepotrebujú

„Nepotrebujem na to ani inšpektora, ani ministra, aby ma upozorňoval, že nemám dostatok personálu. Ja to viem,“ povedala predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová.

Bývalý minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa pri hlasovaní v parlamente o tomto zákone zdržal. Myslí si, že v terajšej situácii mohol štát peniaze určené na inšpekciu minúť aj inde.

„Inšpekcia ako taká nie je a priori zlý nápad, podobne ako Slovenská obchodná inšpekcia alebo inšpekcia práce. Je potrebné, aby nejaká štátna inštitúcia mala dozor nad podnikateľskými subjektami,“ uviedol analytik portálu Polemag.sk Marek Dobeš.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb hovorí, že predtým, ako ministerstvo prišlo so zákonom o inšpekcii, mala byť vyriešená finančná situácia v zariadeniach, aby mohli prilákať nových zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko