Na hlavný obsah

Zamestnanci košických oceliarní si zarobia viac

Odborári sa dohodli s firmou.

Zamestnanci košických oceliarní si zarobia viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zažehnali spor v košickom U. S. Steel. Firma a odborári podpísali nový dodatok ku kolektívnej zmluve. Niektorých zamestnancov čaká viac práce, ale aj vyššia výplata. Rokovania boli extrémne náročné. Zhodujú sa obe strany.

Výsledkom takmer ročného vyjednávania je, že si každý zamestnanec mesačne prilepší o 80 eur. Dostane aj jednorazovú 100-eurovú odmenu. „Toto je výsledok kompromisného riešenia. Ideme do ďalšieho roku a už pripravujeme ďalší dodatok,“ uviedol predseda odborov Juraj Varga.

Zmena čaká najmä administratívnych pracovníkov. Firma si vyberie šesť mesiacov v roku, kedy im predĺži týždenný pracovný čas o dve hodiny. Zvyšných šesť mesiacov budú musieť schváliť odborári. Spoločnosť U. S. Steel pôvodne chcela, aby každý robil viac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V oblasti pružnosti pracovného času očakávame, že ešte v budúcnosti budeme o tom rokovať. Potrebujeme podstatne flexibilnejšie plánovať pracovné zmeny,“ vysvetlil hovorca oceliarní Ján Bača.

Fabriku pritom za posledné tri roky opustilo približne 3 000 zamestnancov. Po rekordnom hospodárskom roku dolieha na košickú hutu recesia. „Zákazky ubudli rapídne. Doteraz sme v pomyselnej sínusoide boli hore. Teraz naozaj všetci pociťujeme, že sme rýchlo začali klesať,“ dodal Varga.

„V najbližších mesiacoch sa dá očakávať ešte ďalšie znižovanie spotreby ocele. Zlepšenie sa očakáva v budúcom roku až v druhej polovici,“ zdôraznil analytik Boris Tomčiak. V závode sú tri vysoké pece. Jedna nefunguje pre plánovanú údržbu. V podniku sa však hovorí o tom, že od polovice decembra vypnú aj druhú pec. Firma to nepotvrdila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny