Na hlavný obsah

Zamestnanci ústavu vo Vyšných Hágoch spísali petíciu za odvolanie riaditeľa

Dôveru zamestnancov si nezískal od prvého dňa vo funkcii.

Najskôr písali ministrovi, teraz spísali petíciu. Zamestnanci Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch žiadajú odvolanie riaditeľa Lukáša Kokoráka. Dôveru zamestnancov si nezískal od prvého dňa vo funkcii.

Vzbura zamestnancov proti novému vedeniu Národného ústavu vo Vyšných Hágoch neutícha. Ako dôvod uviedli manažérsku neodbornosť, neprofesionalitu a spochybňujú aj samotné výberové konanie.

„Dôvody trvajú, myslíme si, že človek s trojročnou praxou na chirurgickom oddelení ako primár, nemôže riadiť nemocnicu,“ uviedol Peter Šterbák, námestník, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM).

Zamestnanci Národného ústavu sa návštevy ministra nedočkali a neprišla im ani žiadna odpoveď na otvorený list, ktorý zaslali ešte v pondelok (10. 10.) minulý týždeň.

„Smerujeme k tomu, že tu je petícia, ktorú teraz pôjdeme odniesť na poštu. Je tam 389 podpisov,“ povedal Dalibor Piovarči, primár oddelenia hrudníkovej chirurgie.

„Áno, evidujem to, teraz sa vám k tomu nebudem vyjadrovať,“ ozrejmil Lukáš Kokorák, riaditeľ NÚTPCHaHCH.

Pod petíciu sa podpísalo až 90 % zamestnancov.

„Dúfame, že ministerstvo sa spamätá a začne riešiť kroky na to, aby sa ústav stabilizoval,“ pokračoval Šterbák.

Reakcia MZ

„Minister zdravotníctva (MZ) sa plánuje stretnúť so zamestnancami Národného ústavu vo Vyšných Hágoch osobne. O termíne budeme včas informovať, následne sa vyjadríme k celej situácii,“ informovalo Z SR v písomnom stanovisku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na personálne problémy zareagovala listom len hlavná odborníčka MZ pre pneumológiu a ftizeológiu Marta Hájková. Národný ústav vníma ako špičkové pracovisko s dlhoročnou tradíciou.

„Vnímame to ako veľkú podporu, pretože sú si vedomí nie len pani hlavná odborníčka, ale aj celý výbor Slovenskej pneumologickej spoločnosti, si je vedomí, že Vyšné Hágy majú nezastupiteľnú úlohu,“ uviedol Ivan Solovič, primár oddelenia pneumológie a ftizeológie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny