Na hlavný obsah

Zamestnancov čaká pokles životnej úrovne

Regionálne platové rozdiely sa však vyrovnávajú.

Zamestnancov čaká pokles životnej úrovne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hoci na pracovnom trhu chýbajú zamestnanci v mnohých profesiách, pracovníkov čaká zníženie reálnych miest. Ukázal to rozsiahly prieskum personálnej agentúry Grafton Slovakia. Okrem toho naznačil aj to, aké platy sú v jednotlivých regiónoch.

Slovensko má v porovnaní s krajinami Vyšehradskej štvorky síce vyššiu minimálnu mzdu, tie priemerné však patria k najnižším. To spôsobuje nielen odchod špecialistov najmä do Českej republiky, ale aj nízky záujem ľudí z tretích krajín o prácu na Slovensku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Firmy majú aktuálne problémy nájsť nielen zamestnancov do výroby, ale aj na lepšie platené pozície.

„Máme teraz veľký problém zohnať odborníkov, špecialistov do nášho vývojového centra. Tento trend sledujeme posledný asi rok,“ ozrejmila Katarína Vojtková z náboru zamestnancov v HELLA Slovakia Lighting s.r.o.

Z prieskumu vyplynulo aj to, že sa vyrovnávajú regionálne platové rozdiely.

„Úroveň napríklad bratislavských priemerných miezd dosahujú regióny ako nitriansky, trnavský, žilinský kraj, ale takisto aj košický, kde samozrejme aj sú hlásené niektoré nové investície,“ uviedol Branislav Jančuška, manažér Grafton Slovakia.

Vysoká inflácia, vyššie úrokové sadzby a neistota na trhu s energiami môžu zmeniť aj kolektívne vyjednávanie.

Percentuálne si doteraz najviac polepšili zamestnanci s nízkymi mzdami. Prieskum ukázal, že v budúcom období takmer žiadnym profesiám zamestnávatelia zrejme nezvýšia platy tak aby pokryli aspoň infláciu. Jedinou výnimkou môže byť už teraz nadštandardne platený IT sektor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny