Na hlavný obsah

Zápach v Spišskej Belej prekáža miestnym obyvateľom

Obviňujú z toho firmu na spracovanie odpadu.

Obyvateľom Spišskej Belej znepríjemňuje život neznesiteľný zápach. Sú presvedčení, že jeho pôvodcom je firma na spracovanie odpadu. Napriek tomu, že sa obrátili na samosprávu, úrady, inšpekciu aj políciu, k náprave nedošlo.

Spoločnosť EBA, ktorú považujú za zdroj zápachu, podniká v regióne od roku 1996. Podľa miestnych sa zápach vystupňoval v posledných rokoch.

„Cítiť fekálie, odpad by som povedal, jednoducho odporný, hnusný, štipľavý smrad,“ vyjadril sa sťažovateľ Maroš Plučinský.

„Ten zápach tu je asi posledných 5 rokov, v priebehu týždňa môže byť päťkrát, ale to je taký smrad, že keď chcete vetrať, tak sa to nedá vydržať, lebo to smrdí za výkalmi,“ vysvetlila sťažovateľka Jana Drienovská.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spomínaná spoločnosť komunikáciu pred kamerou odmietla. Kompetentní zaslali len písomné stanovisko.

„Spoločnosť EBA s.r.o. podniká v oblasti spracovávania odpadov a biodegradácii odpadov a podniká plne v súlade so všetkými platnými normami a zákonmi. Ani jedna kontrola neodhalila žiadne naše pochybenie,“ nachádza sa v písomnom stanovisku EBA, s.r.o.

Okrem Okresného úradu Kežmarok však kontrolu v danej spoločnosti vykonávala aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

„Táto kontrola sa zatiaľ neukončila, takže k jej záverom sa zatiaľ nebudem môcť vyjadrovať,“ doplnil generálny riaditeľ, Slovenská inšpekcia životného prostredia Ján Jenčo.

Prípadom sa zaoberá aj ministerstvo životného prostredia. To v súvislosti s oznámením o zmene činnosti, ktoré spoločnosť EBA doručila v apríli tohto roka, vydalo rozhodnutie.

Proti tomuto rozhodnutiu sa podali odvolania, ktoré preskúma osobitná komisia daného ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko