Na hlavný obsah

Záplavy v Čade postihli vyše milióna ľudí, vyhlásili tam núdzový stav

Zasiahli 18 z 23 provincií.

Záplavy v Čade postihli vyše milióna ľudí, vyhlásili tam núdzový stav
Ľudia na lodi v zaplavených uliciach Čadu. Foto: Twitter

Čadský prezident Mahamat Idriss Déby vyhlásil núdzový stav pre rozsiahle záplavy, ktoré v stredoafrickej krajine postihli už vyše milióna ľudí. Dažde tento rok udreli v Čade skôr, ako je bežné, a sú najsilnejšie za niekoľko posledných desaťročí, napísala agentúra Reuters.

„Od tejto chvíle pre lepšie zvládanie tejto prírodnej katastrofy zavádzame núdzový stav,“ uviedol v stredu (19. 10.) večer Déby v televíznom prejave. Záplavy podľa neho zasiahli 636 lokalít v 18 z 23 čadských provincií.

Situácia je najhoršia na juhu krajiny v provinciách Mayo-Kebbi Est, Logone Occidental, Tandjilé, Moyen-Chari a Mandoul. Pre záplavy v posledných dňoch museli svoje domovy opustiť aj stovky ľudí v metropole Ndjamena.

Juhom Čadu pretekajú dve hlavné rieky Šari a Logone, ktoré ústia do Čadského jazera na hraniciach Nigeru, Nigérie a Kamerunu.

Podľa čadských meteorologických služieb sa jazero tento rok skoro zaplnilo vodou z iných prítokov a Šari a Logone sa preto rozliali z korýt do okolitých miest a dedín. V čadskom hlavnom meste sa navyše obe rieky stretávajú a Logone sa vlieva do Šari.

S devastujúcimi záplavami sa stretávajú aj spomínané okolité štáty vrátane Nigérie, kde od leta zahynuli stovky ľudí. V Čade si zatiaľ dažde žiadne obete na životoch nevyžiadali, uviedol Déby. Podľa predbežnej správy Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí v Čade záplavy k 13. októbru zasiahli takmer 1 001 791 ľudí.

Záplavy nie sú v regióne nezvyčajné, píše Reuters. Obdobie dažďov na juhu Čadu trvá bežne od mája do októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet