Na hlavný obsah

Záporožská jadrová elektráreň je pre ostreľovanie bez prúdu

Ide už o druhý výpadok počas piatich dní.

Záporožská jadrová elektráreň je pre ostreľovanie bez prúdu
Ilustračná snímka - Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Záporožská jadrová elektráreň sa v dôsledku ruského ostreľovania ukrajinskej energetickej infraštruktúry ocitla úplne bez elektrického prúdu. Elektrinu, potrebnú pre bezpečnosť zariadenia, vyrábajú generátory, ale ruská strana doteraz nevpustila do elektrárne kolónu cisterien s novou dodávkou nafty pre tieto generátory, upozornila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom.

Na výpadok v dodávkach elektriny pre životne dôležité bezpečnostné systémy elektrárne – už druhý počas piatich dní – v stredu (12. 10.) poukázal tiež šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelo Grossi.

Ruské rakety v stredu ráno podľa Enerhoatomu poškodili trafostanicu Dniprovska v Dnepropetrovskej oblasti a v dôsledku sa havarijne odpojilo elektrické vedenie medzi stanicou a elektrárňou, čím sa elektráreň ocitla úplne bez dodávok elektriny zvonka.

Automaticky sa ale zapli generátory. Enerhoatom pre nich vypravil ďalšiu dodávku paliva, ale kolónu ruskí vojaci doteraz nevpustili do elektrárne, ktorú obsadili na začiatku marca.

Ruské ostreľovanie a poškodzovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry spojené s prevádzkou jadrových elektrární sú rovnakým prejavom jadrového terorizmu ako priame ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne a vedú k rovnakým následkom a hrozbe radiačnej havárie, varoval Enerhoatom.

„Ruskí okupanti naďalej ignorujú jadrovú a radiačnú bezpečnosť najväčšej jadrovej elektrárne v Európe a ohrozujú svet jadrovou katastrofou,“ zdôraznila spoločnosť.

Vytvorenie ochrannej zóny

Grossi uviedol, že tím pozorovateľov MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni oznámil prerušenie dodávok elektriny a uviedol, že záložné dieselové generátory udržiavajú zariadenia pre jadrovú bezpečnosť v chode. 

„Táto opakovaná strata externého napájania elektrárne predstavuje hlboko znepokojivý vývoj a zdôrazňuje naliehavú potrebu jadrovej bezpečnosti a ochrannej zóny okolo areálu,“ napísal Grossi na twitteri.

Grossiho v utorok (11. 10.) prijal v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin, ktorý situáciu okolo elektrárne označil za znepokojujúcu. Grossi podľa tlačového vyhlásenia MAAE na stretnutí so šéfom Kremľa žiadal vytvorenie ochrannej zóny okolo elektrárne.

„Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je čoraz nebezpečnejšia, časté vojenské útoky môžu ohroziť jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Grossi. „Teraz viac ako kedykoľvek predtým … potrebujeme vytvoriť ochrannú zónu okolo elektrárne,“ vyzval.

Podľa agentúry DPA mu ide o to, aby v oblasti zavládol pokoj zbraní, súčasťou plánu nie je demilitarizácia a stiahnutie ruských jednotiek z areálu.

Šéf MAAE o situácii okolo najväčšej jadrovej elektrárne v Európe rokoval minulý týždeň v Kyjeve. Bolo to krátko po tom, čo Putin oznámil, že vláde nariadil previesť toto zariadenie do ruského vlastníctva. V ukrajinskom hlavnom meste Grossi povedal, že MAAE napriek Putinovmu dekrétu elektráreň považuje za ukrajinskú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet