Na hlavný obsah

Zasadnutie parlamentu prerušili. Chýbali predkladatelia návrhov

Schôdzu národnej rady začne opäť o 14.00 h.

Zasadnutie parlamentu prerušili. Chýbali predkladatelia návrhov
Prázdna rokovacia sála NR SR. Foto: TASR

Poslancom na hradnom kopci sa zrejme nechce veľmi rokovať. Vyplýva to z množstva návrhov, ktoré v parlamente prepadávajú. Odsúvajú sa tak na neskôr, keďže ich autori nie sú v práci.

Koalícia už stráca trpezlivosť a avizuje expresné zmeny v rokovacom poriadku. Opozícia zase hovorí o chaose a bezradnosti vládnucich strán. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Predpoludním zívala väčšina lavíc v parlamente prázdnotou, čo sa odrazilo na výsledku. Keďže poslanci neprišli do práce, pričom chýbali najmä samotní autori návrhov. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý viedol schôdzu, ich musel jeden po druhom odsúvať.

V priebehu niekoľkých minút stratili poradie desiatky poslaneckých návrhov. Na situáciu minulý týždeň upozorňoval aj podpredseda Juraj Blanár (Smer-SD). Ten sa sťažoval na ministrov, ktorí namiesto rokovania, uprednostnili vyhlásenia pred médiami.

Poslanec Branislav Grohling z SaS situáciu v parlamente taktiež skritizoval. Tvrdí, že v predošlom volebnom období sa „dodržiavali určité štandardy.“

Ján Podmanický z klubu Smeru-SD považuje za nehorázne, ak poslanec, ktorý má predkladať svoj vlastný návrh, nepríde do práce. Označil to za „nekompetentnosť, neschopnosť a bezradnosť.“ Dodal, že parlament je „len odrazom toho, ako vládne súčasná vládna koalícia.“

Zmena rokovacieho poriadku

Trpezlivosť stráca aj samotná vládna koalícia. Situáciou sa majú zaoberať vládni lídri na svojom večernom stretnutí. Peter Pčolinský bude žiadať expresné zmeny v rokovacom poriadku.

Plánuje predložiť zmenu, ktorá zaistí aby „aby návrh zákona, ktorý druhýkrát prepadne, bol automaticky vyradený z rokovania schôdze.“ Dodal, že „nie je normálne, že máme 130 bodov a z toho pomaly polovica prepadáva každý deň, pretože tu nie sú poslanci.“

V súčasnosti môže návrh prepadať prakticky do nekonečna, pokiaľ poslanec nepožiada o jeho presunutie na ďalšiu schôdzu alebo ho tam nezaradí parlamentná väčšina. Popoludní sú na programe návrhy z dielne ministra obrany. Zasadnute parlamentu sa má opäť začať o 14.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál