Na hlavný obsah

Záujem Augusta Lumièra o pohyblivé obrázky časom upadol, uplatnenie našiel v medicíne

Spolu s bratom Louisom sú považovaní za vynálezcov kinematografie.

Záujem Augusta Lumièra o pohyblivé obrázky časom upadol, uplatnenie našiel v medicíne
Na archívnej snímke Auguste Lumière. Foto: Wikimedia Commons

Francúzsky chemik, vynálezca a priekopník fotografie Auguste Marie Louis Nicolas Lumière je aj so svojím bratom Louisom vynálezca kinematografie. V stredu (19. 10.) uplynie 160 rokov od jeho narodenia.

Bratia Lumièrovci neboli prví, ktorí sa venovali práci s projekčnými zariadeniami. Využili však poznatky predchodcov a doviedli svoje zariadenie k technickej dokonalosti v rámci svojej doby. Vďaka finančnému zabezpečeniu (boli synmi majiteľa továrne na fotografické materiály) sa mohli plne venovať svojej práci.

Na snímke vľavo bratia Lumièrovci a vpravo ich vynález kinematografu.
Na snímke vľavo bratia Lumièrovci a vpravo ich vynález kinematografu. Foto: Wikimedia Commons/kombo snímka RTVS

Vynález kinematografu – zariadenia, ktoré bolo kombináciou kamery a projektora – si patentovali 13. februára 1895 a 28. decembra 1895 ním predviedli verejnosti v parížskom Grand Café prvé filmové predstavenie.

Uvedené bolo 45-sekundovým záznamom Robotníci odchádzajú z Lumièrovej továrne. Dátum 28. december 1895 je tak podľa mnohých spätý so zrodom kina.

Mal predpoklady stať sa filmovou hviezdou

Auguste Lumière, ktorý sa narodil 19. októbra 1862 v Besanone vo Francúzsku, nafilmoval v júli 1895 na kongrese fotografov vo francúzskom Lyone konverzáciu dvoch jej účastníkov. Film premietol v nasledujúci deň. Obaja účastníci rozhovoru naživo hovorili svoje úlohy spoza plátna. Bola to senzácia.

Auguste Lumière mal všetky predpoklady stať sa filmovou hviezdou. Objavil sa totiž aj v prvých filmoch, v jednom účinkoval s manželkou a dcérou. Neskôr však stratil záujem o celý kinematograf aj o pohyblivé obrázky.

Jeho primárnym záujmom bola biológia a medicína. V ďalších dekádach svojho života sa stal známym pre svoje medicínske výskumy. Pracoval s prvým röntgenovým prístrojom vo Francúzsku, ktorý vlastnil.

Na snímke bratia Louis (vľavo) a Auguste Lumiérovci.
Na snímke bratia Louis (vľavo) a Auguste Lumièrovci.Foto: ČTK

Sám sa vypracoval na odborníka v chémii a rádiológii a viedol rádiologické oddelenie známej nemocnice v Lyone. Dal si patentovať niekoľko postupov pri ošetrení rán, vymyslel napríklad ako impregnovať gázu, aby sa na rany nelepila.

Zaoberal sa výskumom tuberkulózy, rakoviny, senility a zabrúsil aj do farmakológie. O svojich výskumoch napísal množstvo vedeckých publikácií.

Auguste Lumière prežil svojho brata Louisa o šesť rokov. Zomrel ako 92-ročný vo francúzskom Lyone 10. apríla 1954.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet