Na hlavný obsah

Zdravotné sestry v domovoch dôchodcoch žiadajú vyššie platy

Ich kolegyne z nemocníc zarábajú viac.

Zdravotné sestry v domovoch dôchodcoch žiadajú vyššie platy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zarábajú menej ako ich kolegyne v ambulanciách či nemocniciach. Musia však zvládať rovnakú robotu, a to bez pomoci lekára. Sestry v zariadeniach sociálnych služieb chcú rovnaké ohodnotenie, ako majú ich kolegyne v zdravotníctve.

V Centre sociálnych služieb Anima v Liptovskom Mikuláši majú takmer 130 klientov. Ešte pred 10 rokmi sa o nich staralo 12 zdravotných sestier. Dnes ostali už len tri. ,,V sociáloch je už teraz málo sestier. Utekajú od nás do zdravotníckych zariadení, lebo už teraz tam majú vyššie ohodnotenie, a to aj o 300 eur,“ uviedla Lýdia Ciglerová z centra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sestry v zariadeniach sociálnych služieb to považujú za nespravodlivé. Na rozdiel od svojich spolužiačok zo zdravotnej školy si museli spraviť dvojročný kurz. A pracujú bez lekára. Musia mať vedomosti z viacerých medicínskych oblastí a nemajú sa na koho obrátiť v prípade zmeny zdravotného stavu u klienta.

Pribúdajú im pritom klienti v zlom zdravotnom stave. „Máme tam množstvo klientov, ktorí sú polymorbídni, to znamená majú množstvo ochorení, ktorí prichádzajú z nemocníc s otvorenými ranami, sú nepohybliví a naozaj si vyžadujú ošetrovateľskú starostlivosť,“ hovorí Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Ministerstvo práce neodpovedalo na otázku, prečo sestry v zariadeniach sociálnych služieb zarábajú menej, ako v zdravotníctve. Komora sestier chce o spravodlivejšom odmeňovaní hovoriť s rezortmi zdravotníctva aj práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny