Na hlavný obsah

Zdravotníci: V rozpočte chýba takmer pol miliardy eur

Nespokojný je aj ambulantný sektor.

Zdravotníci: V rozpočte chýba takmer pol miliardy eur
Na ilustračnej snímke operácia. Foto: RTVS

Zdravotníci spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) po stretnutí hospodárskej a sociálnej rady zdravotníci naďalej kritizujú budúcoročný rozpočet. Tvrdia, že v ňom chýba takmer pol miliardy eur. Podľa ministerstva financií dostanú o 340 miliónov eur viac.

„Časť zdravotníckej obce nemala načítaný celý rozpočet, ale iba kapitolu zdravotníctva. Neregistrovala, že na strane 161 sa hovorí o rezerve na zdravotníctvo a covid vo výške 400 miliónov eur, povedal štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

Sumu, o ktorej Klimek hovorí, vyčlenili na mimoriadne výdavky alebo neočakávané udalosti. Tie peniaze nie sú v kase ministra zdravotníctva. O ich použití rozhodne vláda na návrh ministra financií. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Rezervné peniaze sú iba prisľúbené, aj keď členovia vlády hovoria, že ich sektor určite dostane. Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay hovorí, že zdravotníkom vysvetlenia zatiaľ nestačia.

„Peniaze, keď sú niekde v rezerve, nie sú v systéme. Treba si povedať vecne a pragmaticky, že niekto nemôže mať mandát na to, že si s rozpočtom štátu bude robiť ako so svojimi peniazmi,“ podotkol Szalay.

Heger napriek kritike svoj kabinet obhajuje

Premiér Eduard Heger (OĽANO) napriek kritike zdravotníkov trvá na tom, že jeho kabinet robí pre sektor viac, ako tie predošlé.

„Dávame peniaze nielen na to, aby sme premaľovali plesne, ale aby aj lekárske, sesterské izby boli moderne vybavené. Aby mali zariadenia, aby vedeli diagnostikovať choroby, ktoré dnes nevedia, lebo tie zariadenia nemajú. Každý, kto sa chce zamyslieť nad tým, čo sme urobili, jasne uvidí, že takéto vlády tu neboli,“ povedal Heger.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je spokojnejší ako v utorok (11. 10.), kedy rozpočet pre zdravotníctvo označil za neakceptovateľný a hovorí, že si základné postoje vysvetlili.

„Vysvetlili sme si tých 340 miliónov eur, ktoré sú vo všeobecnej správe. Navyše sme si vysvetlili energie a zbytok budeme riešiť zajtra,“ dodal Lengvarský.

O nespokojnosti stále hovoria zdravotnícke odbory aj ambulantný sektor. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský požiadal o rokovanie aj členov parlamentných výborov pre zdravotníctvo, a pre financie a rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál