Na hlavný obsah

Zdražovanie sa dotkne aj spopolňovania

Ceny by sa mali zvýšiť o 10 až 25 %.

Zdražovanie sa dotkne aj spopolňovania
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Spopolňovanie v rozmedzí novembra a decembra zdražie na úrovni od 10 až 25 %. Dôvodom je zdražovanie energií. Informoval o tom predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž.

Kremačné pece používajú na spaľovanie plyn, pričom ovládanie a chod všetkých súbežných procesov si vyžaduje elektrinu. Nárast cien v krematóriách sa odvíja od ceny, ktorú im za tieto energie vyúčtujú dodávatelia.

Výsledná cena závisí aj od ďalších faktorov súvisiacich s dodávateľmi. Okrem energií, ktoré pohrebné služby spotrebovávajú na prevádzku vrátane chladenia, prenájmu obradných miestností či domov smútku, ide aj o náklady na dopravu pri repatriáciách zo zahraničia a prevozoch v rámci Slovenska. Týka sa to tiež cien vencov, rakiev či kvetov.

„Niekde ešte dopredávajú napríklad rakvy, ktoré mali naskladnené, inde už zareagovali na nové ceny, za ktoré nakupujú. Ak budú ceny na Slovensku rásť naďalej, pohrebné služby budú tiež reagovať. To sa, žiaľ, dotkne konečného odberateľa,“ dodal Stríž.

Môžu na to doplatiť sociálne slabšie osoby

SAPaKS uvádza, že už teraz sa častejšie namiesto klasického pochovávania do zeme vykonávajú kremácie, ktoré sú aj z dlhodobého hľadiska pre pozostalých menej nákladné. Stríž vzhľadom na všeobecné zdražovanie upozorňuje aj na možnú platobnú neschopnosť.

„Už v tomto období sme zaregistrovali asi o 20 % viac sociálnych pohrebov, či už to boli bezdomovci alebo sociálne slabšie rodiny,“ povedal predseda asociácie.

Podľa slov Stríža by v prípade zavádzania opatrení na zmiernenie dosahu energetickej krízy mala oblasť pohrebníctva a krematórií zvlášť patriť do skupiny známej ako „strategicky dôležité.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko