Na hlavný obsah

Zelenskyj: Na Donbase prebiehajú ťažké boje

Ukrajincov vyzval aj na šetrenie energiami.

Zelenskyj: Na Donbase prebiehajú ťažké boje
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

V okolí miest Soledar a Bachmut, ktorá leží vo východoukrajinskom Donbase, sa vedú veľmi tvrdé boje. Vo svojom pravidelnom večernom hlásení to v nedeľu (16. 10.) uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Bachmut je ďalším cieľom ruských ozbrojených síl pri ich pomalom postupe Doneckou oblasťou od vtedy, čo v júni a júli dobyli kľúčové priemyselné mestá Lysyčansk a Severodoneck.

„Kľúčovými ohniskami na Donbase sú Soledar a Bachmut,“ uviedol Zelenskyj vo svojom videoposolstve. „Odohrávajú sa tam veľmi tvrdé boje,“ dodal podľa agentúry Reuters. Soledar leží severne od Bachmutu.

Zelenskyj v prejave tiež požiadal Ukrajincov, aby znížili spotrebu energií, a zabránili tak výpadkom. „Pre ruský raketový teror v niektorých mestách a regiónoch Ukrajiny musia energetické spoločnosti obmedziť dodávky elektriny, aby celý systém fungoval stabilne,“ uviedol.

Podľa Zelenského možno výpadkom elektriny predchádzať, ak všetci na Ukrajine obmedzia spotrebu v čase energetickej špičky. „Ak môžete, urobte prosím viac. Od 17.00 do 23.00 h musíme znížiť spotrebu elektriny,“ vyzval Zelenskyj Ukrajincov a najmä obyvateľov metropoly Kyjeva a priľahlých oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet