Na hlavný obsah

Zelenskyj požiadal UNESCO, aby Odesu zaradila do zoznamu svetového dedičstva

Organizácia žiadosť posúdi.

Zelenskyj požiadal UNESCO, aby Odesu zaradila do zoznamu svetového dedičstva
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (11. 10.) oficiálne požiadal Organizáciu OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), aby zaradila historické prístavné mesto Odesa na svoj zoznam Svetového kultúrneho dedičstva. Informovala o tom agentúra AFP.

Zelenskyj svoju žiadosť v prednahratom videozázname adresoval 58-člennej Výkonnej rade UNESCO počas zasadania v Paríži. V utorok ráno oficiálnu žiadosť podala ukrajinská delegácia, uviedlo na svojej webstránke UNESCO.

„Musíme vyslať jasný signál, že svet nebude zatvárať oči pred zničením našej spoločnej histórie, našej spoločnej kultúry, nášho spoločného dedičstva. Jedným z krokov by pritom malo byť uchovanie historického centra Odesy – krásneho mesta, dôležitého čiernomorského prístavu a prameňa kultúry pre milióny ľudí v rôznych krajinách,“ povedal ukrajinský prezident.

Termín posúdenia žiadosti nie je známy

UNESCO žiadosť Ukrajiny posúdi na najbližšom zasadnutí 21-členný Výbor pre svetové dedičstvo, presný termín ale nie je známy. Naposledy to malo byť v júli v Rusku, pre ruskú inváziu na Ukrajinu zasadnutie zrušili. Výboru tiež aktuálne predsedá Rusko.

Zelenskyj v utorok opätovne požiadal UNESCO, aby vylúčilo Rusko zo všetkých svojich orgánov. Organizácia však uviedla, že to nie je možné, pretože Rusko je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN.

Zápisom Odesy by sa podľa UNESCO uznala „výnimočná hodnota tohto mesta, ako aj povinnosť ľudstva chrániť ju“ a zároveň by jej to  poskytlo širšiu právnu ochranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet