Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusko chystá útok na Kachovskej priehrade a môže zatopiť Cherson

Útok by podľa neho tiež prerušil dodávky vody.

Zelenskyj: Rusko chystá útok na Kachovskej priehrade a môže zatopiť Cherson
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko chystá útok na Kachovskej priehrade na juhu Ukrajiny, ktorý by mohol viesť k zatopeniu viac ako 80 obcí vrátane mesta Chersonu. 

Vo štvrtok (20. 10.) pred tým varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k Európskej rade, uviedla ukrajinská prezidentská kancelária. Rusi podľa Zelenského už priehradu Kachovskej vodnej elektrárne zamínovali.

„Ak ruskí teroristi vyhodia priehradu do povetria, ocitne sa v zóne rýchleho zaplavenia vyše 80 obcí, vrátane Chersonu. Stovky tisíc ľudí môžu byť postihnuté,“ povedal Zelenskyj.

Útok by podľa neho tiež prerušil dodávky vody v značnej časti ukrajinského juhu a mohol by pripraviť Záporožskú jadrovú elektráreň o prísun vody potrebnej pre chladenie.

„Rusko to robí, aby zinscenovalo ďalšiu operáciu pod falošnou vlajkou. Chce vykonať teroristický útok a obviniť z neho Ukrajinu,“ povedal tiež ukrajinský prezident.

Jeho obvinenie prichádza po tom, ako šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Volodymyr Saľdo v utorok (18. 10.) vyhlásil, že útok na Kachovskú priehradu pripravuje Ukrajina.

O údajnom ukrajinskom pláne hovoril, keď ohlasoval presun obyvateľov miest pri Chersone na druhý breh Dnepra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet