Na hlavný obsah

Zelenskyj tvrdí, že v Rusku pripravujú verejnosť na použitie jadrových zbraní

Nie sú však pripravení použiť ich, dodal.

Zelenskyj tvrdí, že v Rusku pripravujú verejnosť na použitie jadrových zbraní
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ruskí predstavitelia začali pripravovať tamojšiu verejnosť na možné použitie jadrových zbraní.

V rozhovore pre britskú stanicu BBC to v piatok (7. 10.) povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten si však podľa vlastných slov nemyslí, že Moskva sa naozaj chystá tieto zbrane použiť.

V súvislosti s ukrajinskou protiofenzívou a tiež anexiou štyroch ukrajinských oblastí Moskvou vznikli obavy, podporené vyhláseniami niektorých ruských predstaviteľov, že Rusko by mohlo použiť na obranu týchto oblastí taktické jadrové zbrane.

„Nepripravujú sa tieto zbrane použiť. Ale začínajú o tom komunikovať. Nevedia, či ich použijú alebo nie. Ja si myslím, že nebezpečenstvo je už hovoriť o tom,“ povedal Zelenskyj.

Ako dodal, ľudia držiaci v Rusku moc „majú radi život, takže ja si nemyslím, že s použitím jadrových zbraní je to také určité, ako hovoria niektorí experti“.

V rozhovore poprel, že by bol vo štvrtok (6. 10.) vyzval západné krajiny na vojenské údery proti Rusku. Jeho vyjadrenia sa vraj nesprávne preložili a pod údermi mal v skutočnosti na mysli sankcie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok reagoval na Zelenského vyhlásenie, že sa snaží vyvolať svetovú vojnu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zase poznamenal, že Zelenského výrok potvrdzuje správnosť februárového rozhodnutia Moskvy spustiť na Ukrajine takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet