Na hlavný obsah

Židovská náboženská obec považuje referendum o premenovaní ulice za nezmysel

Jeho výsledok totiž nebude mať dostatočnú váhu.

Židovská náboženská obec považuje referendum o premenovaní ulice za nezmysel
Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky pre referendum vo Varíne. Foto: TASR

Vo Varíne spojili voľby do obecnej a krajskej samosprávy aj s referendom. Obec sa občanov pýta, či sú za zmenu názvu ulice Dr. Jozefa Tisu alebo nie. Táto obec pri Žiline je posledná na Slovensku, ktorá má ulicu pomenovanú po odsúdenom vojnovom zločincovi.

Bez ohľadu na to, ako referendum skončí, posledné slovo bude mať krajský súd v Žiline.

Referendové miestnosti vo Varíne sa zatvoria o 22.00 h. Aby výsledok referenda platil, musí sa na ňom zúčastniť asi 1 500 ľudí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dagmar Úradníková.

„Áno, zúčastnila som sa referenda, pretože mám pocit, že sa k tomu stále vyjadrujú nejakí iní ľudia. Nepýtajú sa ľudí, ktorých sa to týka,“ uviedla miestna obyvateľka.

Referendum s otázkou, či ľudia súhlasia s premenovaním Tisovej ulice považuje Židovská náboženská obec v Žiline za nezmysel. Výsledok miestneho referenda totiž nebude mať väčšiu právnu váhu, ako už vydané rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR.

Podľa predsedu Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavla Frankla, nie ľudia, ale poslanci mali rozhodnúť. „Posunuli to rozhodnutie na občanov Varína,“ skonštatoval.

Rozhodnutie generálnej prokuratúry

Generálna prokuratúra vyzvala obec, aby ulicu premenovala. Obecné zastupiteľstvo sa jej protestom zaoberalo v júli. Avšak, s výnimkou jedinej poslankyne, sa zvyšní poslanci hlasovania zdržali. O názve ulice tak bude rozhodovať súd.

„Predmetná žaloba bola krajskému súdu doručená 13. septembra 2022 a následne priradená zákonnému senátu. V tomto štádiu konania nie je možné predpokladať, kedy súd rozhodne,“ priblížila hovorkyňa krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Generálna prokuratúra eviduje, že sa vo Varíne uskutočňuje referendum k názvu ulice a berie to na vedomie. Podľa hovorkyne Jany Tökölyovej však táto skutočnosť nič nemení na pôvodnosti podanej žaloby.

„V danej veci sú iba dve možnosti. Buď o nej rozhodne súd, alebo obec sporný názov ulice zmení ešte pred rozhodnutím súdu. V takom prípade súd konanie zastaví,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál