Na hlavný obsah

Židovská obec pokladá manifest strelca zo Zámockej za znepokojujúci

Po jeho preskúmaní sa zistilo, že cieľom nenávisti páchateľa boli viaceré komunity.

Obavy prameniace z manifestu, ktorý strelec zo Zámockej ulice v Bratislave zverejnil po streľbe na internete, má aj slovenská židovská komunita. Obsahuje nenávistné prejavy proti viacerým menšinám a komunitám.

Šesťdesiatpäťstranový manifest sa objavil na internete krátko po tragédii. Po jeho preskúmaní vyšlo na povrch, že cieľom nenávisti páchateľa boli viaceré komunity, a to najmä Židia. Ústredný zväz židovských náboženských obcí označil túto situáciu za znepokojujúcu.

„Kvôli súhre týchto okolností sa slovenská židovská komunita ocitla v atmosfére strachu a neistoty. Sme z toho smutní, sklamaní, ale zároveň veríme, že nie je neskoro a tento stav je možné zvrátiť,“ vyjadril sa predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Páchateľ v manifeste opisuje svoju mentálnu prípravu a plánovanie ďalších útokov. Neskôr sa plánoval zamerať aj na politikov, novinárov, policajtov a vojakov, vrátane ich rodín. Odvoláva sa na literatúru takzvaných „bojovníkov za bielu rasu.” Po opatreniach volajú aj ďalšie komunity.

„Tých skupín tam bolo vymenovaných viac. My každé takéto indície vyhodnocujeme individuálne a vždy tie opatrenia radšej preženieme ako podceníme,“ hovorí prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš.

„Už v tú noc zo stredy (12. 10.) na štvrtok (13. 10.), keď začal páchateľ tweetovať na tom otvorenom fóre po spáchaní skutku, boli tam podozrenia, že útok ďalší môže smerovať na objekt nejakej židovskej komunity. Okamžite sme prijali opatrenia na miestne činu, aby boli tieto objekty chránené,” povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Páchateľ na twitteri napísal mená mužov, ktorých považoval za svoje vzory. Sú medzi nimi masoví vrahovia, ako aj nemeckí príslušníci SS, ktorí počas druhej svetovej vojny mali na svedomí holokaust. V texte manifestu vyhlasoval, že skutočný holokaust ešte len príde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny