Na hlavný obsah

Žilinka: Vyprosujem si, aby zo mňa niekto robil bezcitného človeka

Obvinenia voči svojej osobe považuje za čisto politické.

Žilinka: Vyprosujem si, aby zo mňa niekto robil bezcitného človeka
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v pondelok (17. 10.) kritizoval viacerých politikov, ktorí sa podľa neho pokúšajú osobu generálneho prokurátora zatiahnuť do politickej hry.

Ohradil sa voči kritike viacerých politických predstaviteľov, ktorým sa údajne nepáčila komunikácia generálneho prokurátora na facebooku po stredajšej (12. 10.) streľbe na Zámockej ulici, pri ktorej zomreli dvaja mladí muži.

„Nežijeme v dobe, kedy by sa mal generálny prokurátor vyjadrovať na želanie politikov,“ uviedol Žilinka. Osoba generálneho prokurátora je podľa neho „permanentne očierňovaná zo strany niektorých politikov a médií“.

Dodal, že nerobí medzi ľuďmi rozdiely. „Nerozlišujem, či je niekto heterosexuál alebo homosexuál, beloch alebo černoch. Pre mňa sú to všetko ľudia,“ povedal. Vyprosil si, aby ho niekto nazýval „bezcitným človekom“ a takéto obvinenia považuje za politické.

Spomenul aj prípad cintorínu v Ladomirovej. Žilinka vtedy na facebooku informoval o údajnom zničení hrobov ruských vojakov. Polícia označila informácie o zničení cintorína za hoax, ktorý šíri ruské veľvyslanectvo na Slovensku.

Obhájil sa tým, že hneď po tom, ako Rusko vo februári vojensky napadlo Ukrajinu, odsúdil ruskú agresiu. V statuse podľa neho nikoho nezdieľal a išlo o jeho informácie. „Nespomínal som ani ruské veľvyslanectvo,“ dodal s tým, že si vyprosuje, aby ho ktokoľvek osočoval zo šírenia ruskej propagandy. Fotografiami z Ladomirovej sa snažil presvedčiť novinárov, že cintorín bol naozaj poškodený.

Reakcia Eduarda Hegera

Štandardne konanie orgánov činných v trestnom konaní predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) podľa vlastných slov nekomentuje a ich rozhodnutia rešpektuje. Podľa neho je však úlohou predsedu vlády vyjadriť sa a zareagovať v prípadoch, keď akýkoľvek orgán štátu nekoná v záujme Slovenska.

„Pán generálny prokurátor má pravdu v tom, že mám mnoho iných problémov, nad ktorými sa musím zamýšľať. To ale neznamená, že môžem brať na ľahkú váhu niektoré jeho vyjadrenia a postoje,“ pokračoval.

Uviedol, že hovorí napríklad o situácii s paragrafom 363, o obrannej dohode s USA, ktorú „pán generálny prokurátor prirovnal k okupačnej zmluve z roku 1968 alebo o šírení propagandistických dezinformácií, ako bol prípad cintorína v obci Ladomirová.“

Všetky zmienené prípady považoval za oprávnené na reakciu. 

„Generálna prokuratúra musí byť nestranný a slobodný orgán, ktorý zastupuje práva našich občanov. Právo na podanie disciplinárneho návrhu voči generálnemu prokurátorovi na základe relevantných právnych dôvodov však má iba pani prezidentka alebo poslanci NR SR,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko