Na hlavný obsah

Život v rieke Slaná sa obnovuje pomaly. Do vody stále vytekajú nebezpečné látky

Zodpovední úradníci vedeli o znečistení rieky od marca.

Život v rieke Slaná sa obnovuje pomaly. Do vody stále vytekajú nebezpečné látky
Na snímke znečistená rieka Slaná. Foto: RTVS

Ani po ôsmich mesiacoch sa nepodarilo zastaviť vytekanie kontaminovaných látok do rieky Slaná. Je ich menej ako na začiatku, stále však ohrozujú životné prostredie. Život v rieke sa obnovuje veľmi pomaly, niekde vôbec. Situáciu rieši aj polícia a prokuratúra.

Podľa miestnych rybárov Okresný úrad v Rožňave nekonal tak, ako mal, keď sa rieka Slaná vo februári znečistila. Prokuratúra im dala za pravdu. „Dosiahli sme takéto malé víťazstvo, okresný úrad bude musieť konať pod dozorom prokuratúry,“ povedal jeden z rybárov.

Zodpovední úradníci vedeli o znečistení rieky od konca marca. „Okresný úrad Rožňava má za to, že v danej záležitosti konal, je stanovená 30-dňová lehota. V danej záležitosti budeme ešte dopĺňať podklady,“ uviedol Milan Timár z odboru životného prostredia na okresnom úrade.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pred dvoma týždňami sa na 10-kilometrovom úseku opäť zafarbila. Rudné bane situáciu monitorujú, Sledujú prítoky vody v bani, jej teplotu a pripravujú podklady na betónovú injektáž. Tú však musí povoliť banský úrad.

„Cieľom projektu nie je zastaviť vytekanie banských vôd, ale zamedziť vytekaniu silne mineralizovaných vôd, ktoré sú príčinou problému na rieke Slaná. Vytekanie banských vôd sa zastaviť nedá, ale realizáciou opatrení sa dá dosiahnuť zlepšenie ich kvalitatívnych parametrov,“ vysvetlil riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan.

Rybári urobili už niekoľko prieskumov a v blízkosti výpustu z bane sa stále objavuje málo rýb. Populácia pstruha poklesla o 96 %. Problémom je aj obsah škodlivých látok v sedimentoch rieky.

Rožňavskí hygienici odobrali minulý týždeň vzorky z 24 studní. V piatich namerali vyššie hodnoty mangánu, v troch železa. Ďalšie rozbory urobia opäť o mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny