Na hlavný obsah

Žižkovský Fešák Hubert oslavuje 75. narodeniny

Pôvodne sa chcel stať režisérom.

Žižkovský Fešák Hubert oslavuje 75. narodeniny
Na snímke český herec Karel Heřmánek. Foto: ČTK / Šulová Kateřina

Český herec Karel Heřmánek v pondelok (17. 10.) oslavuje 75 rokov. Narodil sa v Prahe v roku 1947. Jeho otec bol rušňovodič a matka modistka, uviedla Česká televízia. Okrem Karla mali jeho rodičia ešte dcéru Marie.

Heřmánek sa pôvodne nechcel stať hercom, ale režisérom, pripomenula. V roku 1972 absolvoval odbor herectva na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení. Po škole pôsobil v avantgardnom Divadle Na provázku a v rokoch 1973 až 1976 v Činohernom štúdiu v Ústí nad Labem. Neskôr sa vrátil do Prahy.

Do roku 1997 hral v Divadle Na zábradlí. Podľa českého portálu Filmová databáze sa práve tu stala jeho najvýraznejším počinom postava Dimitrija v Bratoch Karamazovcoch (1981).

Zlatý vek Heřmánka

Sedemdesiate a osemdesiate roky boli zlatým vekom Heřmánka ako vo filme, tak aj v televízii. Filmová databáze uviedla, že hrával väčšinou kladné a sympatické postavy. Česká televízia pripomenula, že hrať tento druh postáv mu predurčila jeho vizáž vrátane veľkých očí a šibalského úsmevu.

Sympatické postavy si tak zahral napríklad vo filmoch Hřiště (1975), Kam nikdo nesmí a Smrt stopařek (1979).

Avšak jeho doménou boli práve komediálne roly, napríklad nepolapiteľný pašerák v úspešných filmoch Krakonoš a lyžníci (1981), Šéfe, to je věc! (1982), jeho inšpektor Bulis v hudobnej komédii Anděl s ďáblem v těle (1983), neprekonateľný Lucifer v dnes už klasickej rozprávke S čerty nejsou žerty (1984) a, samozrejme, jeho „na mieru šitý“ žižkovský frajer Fešák Hubert (1985).

Medzi ďalšie filmy, v ktorých si zahral, patria aj Velká filmová loupež, Smrt krásných srnců, Dobré světlo (1986), Kam pánové, kam jdete? (1987), Proces s vrahy Martynové (1988), Dobrodružství kriminalistiky (1989), Stalingrad (1992), O zvířatech a lidech (1993), Zdivočelá země (1997) či Tři králové (1998).

V roku 1990 sa rozpadla scéna Divadla Na Zábradlí. Vtedy založil jedno z prvých súkromných divadiel v Českej republike, ktoré pomenoval Divadlo Bez Zábradlí. Jiří Bartoška a Pavel Zedníček mu s novým divadlom pomohli.

Na snímke český herec Karel Heřmánek.
Na snímke český herec Karel Heřmánek.Foto: Filmový přehled

Divadlo Bez Zábradlí najprv sídlilo v Žižkovskom divadle, odtiaľ sa presťahovalo do divadla Ta Fantastike a po roku do Vysočan. Neskôr zase do rozostavenej sály Adria v centre Prahy.

V roku 2004 si Heřmánek prenajal Mestské divadlo v Karlových Varoch. O prenájom divadla mal okrem iných záujem aj herec a riaditeľ Divadla Na Fidlovačke Tomáš Töpfer. Stály súbor divadla museli rozpustiť, avšak teraz sa divadlo opäť teší záujmu divákov.

Venuje sa aj dabingu

Herec sa venoval aj dabingu – jeho hlasom hovorí Hugo de Rainault v britskom historickom seriáli Robin Hood (1984), agent CI5 Ray Doyle v anglickom seriáli Profesionáli a Tryskáč McKač v americkom animovanom seriáli Káčerovo.

Herec bol dvakrát ženatý. S prvou manželkou, zubnou lekárkou Stanislavou, má dcéry Karolínu a Kristýnu (obe sú umelkyne a spievajú v dream-popovej skupine Bellamy Moon).

V polovici 80. rokov sa herec po ostrých sporoch rozviedol so svojou prvou manželkou a zároveň začal chodiť s televíznou moderátorkou Hanou Vávrovou, s ktorou sa oženil v roku 1992. Spoločne vychovali synov Karla mladšieho, Josefa (obaja herci) a Františka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet