Na hlavný obsah

Zo zdravotného poistenia sa budú preplácať štyri nové onkologické lieky

Viaceré z nich sa dosiaľ uhrádzali cez tzv. výnimkový režim.

Zo zdravotného poistenia sa budú preplácať štyri nové onkologické lieky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inovatívne onkologické lieky Kyprolis, Alunbrig, Keytruda a Phesgo sa budú preplácať z verejného zdravotného poistenia. Schválila to kategorizačná komisia na októbrovom zasadnutí. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Rezort vysvetlil, že viaceré z nich sa dosiaľ uhrádzali cez tzv. výnimkový režim. „Bolo teda na posúdení zdravotnej poisťovne, či daný liek pacientovi preplatí alebo nie. Po novom sa onkologickí pacienti dostanú k moderným liekom bez zbytočných časových či iných prieťahov,“ ozrejmil.

Štátny tajomník rezortu Róbert Babeľa skonštatoval, že ministerstvo zdravotníctva od začiatku roka schválilo jeden z najvyšších počtov onkologických liekov do systému klasickej kategorizácie.

„Ide konkrétne o 11 liekov, aj na indikácie rakoviny pľúc, prsníka, prostaty či chronickú leukémiu. Dokopy tak v tomto roku MZ SR posilnilo oblasť onkologickej terapie o 15 inovatívnych liekov a 19 nových indikácií,“ dodal.

Liek Keytruda je na liečbu rakoviny kože a liek Phesgo na liečbu rakoviny prsníka. Liek Alunbrig sa užíva pri pokročilom karcinóme pľúc, liek Kyprolis zase pri mnohopočetnom myelóme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko