Na hlavný obsah

Zomrel herec Robbie Coltrane. Stvárnil postavu Hagrida v ságe o Harrym Potterovi

Komik a herec vo veku 72 rokov.

Zomrel herec Robbie Coltrane. Stvárnil postavu Hagrida v ságe o Harrym Potterovi
Robbie Coltrane zomrel vo veku 72 rokov. Foto: Profimedia/AP/Jon Palmer

Zomrel Robbie Coltrane, škótsky komik a herec známy z filmovej ságy o Harrym Potterovi, kde hral úlohu hájnika Rubeusa Hagrida. Mal 72 rokov. Informujú agentúry s odvolaním sa na hercovu agentúru WME.

Rodák z Glasgowu začal verejne pôsobiť ako stand-up komik v kluboch v Edinburghu a ako divadelný herec. Narodil sa v roku 1950 ako Anthony Robert McMillan. Neskôr si zmenil meno na počesť jazzovej legendy Johna Coltranea, keď v Londýne začal svoju filmovú kariéru.

Úloha Edwarda „Fitza“ Fitzgeralda v britskom seriáli Cracker (1993 až 1995) mu priniesla cenu BAFTA a vydláždila cestu k úlohám ako Valentin Žukovskij v Zlatom oku (1995). Neskôr stvárnil postavu Rubeusa Hagrida vo filmoch o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi.

Britský komik, režisér a moderátor Stephen Fry v reakcii na správu o Coltranovom úmrtí na svojom twitteri napísal, že sa s Robbiem stretol prvýkrát pred 40 rokmi. „Takáhĺbka, sila a talent. A zábavný dosť na to, aby privodil beznádejné štikútanie a čkanie, keď sme pracovali na našom prvom seriáli Alfresco. Zbohom, starý priateľ. Budeš tu strašne chýbať,“ píše Fry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet