Na hlavný obsah

Zomrela herečka Angela Lansburyová. Preslávila sa v seriáli To je vražda, napísala

Herečka zomrela vo veku nedožitých 97 rokov.

Zomrela herečka Angela Lansburyová. Preslávila sa v seriáli To je vražda, napísala
Britská herečka Angela Lansburyová. Foto: TASR/AP

Vo veku 96 rokov v utorok (11. 10.) zomrela americká herečka britského pôvodu Angela Lansburyová. Preslávila sa úlohou Jessiky Fletcherovej v detektívnom seriáli To je vražda, napísala. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie rodiny.

Lansburyová sa narodila v roku 1925 v Británii a do USA presídlila s matkou a bratom z vojnového Londýna. Britská kráľovná Alžbeta II. ju v roku 2013 vyznamenala za zásluhy šľachtickým titulom Dáma britského impéria (DBE). V nedeľu (16. 10.) by Lansburyová oslávila 97. narodeniny.

Herečka dostala počas svojej 70 rokov dlhej kariéry mnoho televíznych, filmových i divadelných úloh. Trikrát bola nominovaná na cenu Oscara a hovorila, že napriek počiatočnému sklamaniu bola nakoniec rada, že slávnu sošku nikdy nezískala. Lansburyová sa totiž domnievala, že by to jej kariére skôr uškodilo, ako prospelo.

Lansburyovú diváci poznajú predovšetkým vďaka úlohe spisovateľsky a amatérskej detektívky Fletcherovej zo seriálu To je vražda, napísala. Úlohu hrala dlhých 12 rokov, od roku 1984 do roku 1996. Jeden z najdlhších detektívnych seriálov televíznej histórie tiež roky produkovala.

Podľa slov herečkiných detí, Lansburyová zomrela v spánku vo svojom domove v Los Angeles, informuje Reuters.

Bola jednou z najbohatších osôb v USA

Spomínaný slávny seriál z nej urobil jednu z najbohatších ľudí v USA v tej dobe, píše BBC. Jej majetok odhadovali na 100 miliónov dolárov (asi 103,8 milióna eur). Táto rola priniesla 11 z jej 18 nominácií na cenu Emmy. Ocenenie však nikdy nezískala, píše Reuters.

Za úlohu slúžky vo filme Plynové lampy, Sibyly vo filme Picture of Dorian Gray a manipulatívnej matky Laurenca Harveyho vo filme Mandžuský kandidát ju v rokoch 1945 a 1962 nominovali na cenu Oscara.

Herečka získala päť cien Tony za broadwayské úlohy ako pôvodná Mame, matka Gypsy Rose Leeovej Mama Rose v predstavení Gypsy, pekárka ľudských mäsových koláčov v Sweeney Todd, grófka Aurelia v Dear World a jasnovidka Madame Arcatiová v Blithe Spirit.

Lansburyová pokračovala v herectve aj po osemdesiatke. V roku 2012 sa objavila na Broadwayi vo filme The Best Man s osemdesiatnikom Jamesom Earlom Jonesom.

V júni roku 2022 získala cenu Bafta za celoživotné dielo a hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Po jej smrti jej mnohí vdzali poctu ako legende Hollywoodu.

Newyorský mužský homosexuálny zbor na počesť Angely Lansburyovej spieva pieseň "Mame", keď Lansburyová získava cenu Tony za celoživotné dielo na 75. ročníku udeľovania cien Tony v New Yorku, USA.
Newyorský mužský homosexuálny zbor na počesť Angely Lansburyovej spieva pieseň „Mame“.Foto: Reuters

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet