Na hlavný obsah

Zomrela slovenská basketbalová legenda Stanislav Kropilák

Zomrel vo veku 67 rokov.

Vo veku 67 rokov zomrela slovenská basketbalová legenda Stanislav „Kily“ Kropilák. Vo svojej dobe patril k najlepším pivotom na svete. Bol kapitánom striebornej československej reprezentácie na majstrovstvách Európy 1985. Informoval o tom facebookový profil Šport v RTVS.

Kropilák patril počas svojej hráčskej kariéry k najväčším hviezdam európskeho basketbalu. Medzi rokmi 1981 až 1987 sa pravidelne objavoval vo výberoch Európy. V roku 1991 sa dostal do rebríčka 50 najlepších basketbalistov všetkých čias podľa magazínu FIBA. Píše portál basketliga.sk.

Bývalý prezident basketbalového klubu Inter Bratislava sa stal desaťkrát najlepším basketbalistom Slovenska (1975 – 1984), pričom československú anketu ovládol päťkrát.

Kropilák hral na siedmich majstrovstvách Európy, medzi najväčšie úspechy patrí striebro z roku 1985 a bronz z roku 1977, 1981. Stal sa najlepším slovenským basketbalistom 20. storočia. Na galavečeri Športovec roka ho zaradili medzi športové legendy Slovenska. Jeho meno tiež uviedli ho tiež do Siene slávy slovenského basketbalu.

V roku 2021 sa ako prvý slovenský hráč dostal do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), píše basketliga.sk.

Počas svojej kariéry hral aj v Belgicku a Luxembursku. Ako funkcionár sa stal členom exekutívy Slovenského olympijského výboru a poslancom Národnej rady SR. Prezidentom Interu Bratislava bol od roku 2000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport